Doi cosmonauţi au reparat o antenă de pe ISS şi au stabilit un nou record rusesc pentru o ieşire pe orbită

Cosmonauţii Anton Shkaplerov şi Alexander Misurkin au doborât recordul rusesc pentru o ieşire pe orbită vineri, după ce au petrecut opt ore şi 13 minute reparând o antenă aflată în exteriorul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), informează DPA.

Această ieşire în spaţiu - cu şase minute mai lungă decât precedentul record rusesc şi a cincea în topul general al celor mai îndelungate misiuni realizate vreodată în afara ISS - avea o durată programată de şase ore şi jumătate, însă a durat mai mult decât anticipau specialiştii, întrucât cosmonauţii ruşi au întâmpinat anumite dificultăţi în momentul în care au trebuit să plaseze antena în poziţia corespunzătoare.

Ei aveau misiunea de a demonta un dispozitiv electronic amplasat pe acea antenă, aflată pe suprafaţa externă a modulului rusesc Zvezda din structura ISS, şi de a îl înlocui cu o versiune actualizată a acestuia, a precizat agenţia spaţială americană (NASA) într-un comunicat.

Acea antenă asigură comunicarea dintre controlorii de zbor din Rusia şi modulele spaţiale ruseşti care se conectează la ISS, se afirmă în acelaşi comunicat.

La începutul acestei săptămâni, astronautul american Mark Vande Hei şi japonezul Norishige Kanai urmau să efectueze o ieşire pe orbită pentru a repara Canadarm 2, un braţ robotizat al ISS care este utilizat în timpul manevrelor de conectare la ISS a vehiculelor spaţiale de tip cargo.

Acea ieşire pe orbită a fost amânată până la jumătatea lunii februarie din cauza unei probleme de software care este în curs de a fi remediată, a precizat NASA.

Mark Vande Hei şi un alt astronaut american, Scott Tingle, au înlocuit un sistem de prindere aflat pe acel braţ robotizat săptămâna trecută, în cadrul primei ieşiri orbitale din acest an.

În total, 207 ieşiri pe orbită au fost realizate de astronauţii de pe ISS în perioada de peste un deceniu şi jumătate de când avanpostul spaţial a devenit operaţional.

Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională, aflată la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri, realizează numeroase experimente şi cercetări ştiinţifice.

 

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a mințit Dăncilă despre angajarea fiului și, mai ales, cum a băgat în față adopția, cu nemernicie tipic pe…

2 VIDEO Sondaj pe stradă în București. Iohannis are un scor zdrobitor. Pensionară: „Este rușinos să fie Dăncilă …

3 A murit Corina Untilă, unul dintre eroii veritabili din decembrie '89: „Am fost împuşcată de armata propriei m…

4 Birchall a rămas cu colții înfipți în gâtlejul Proastei! Nou atac după minciunile sfruntate de marți

5 HOPA! Bogdan Aurescu și Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, discuții despre ridicarea vizelor românilor

recomandări

Te ia DNA: Iulian Bădescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Uitați-vă la crocodilul ăsta gigantic!