Doi cosmonauţi ruşi au încheiat o ieşire în spaţiu de aproape opt ore, îndeplinindu-şi toate sarcinile (NASA)

Doi cosmonauţi ruşi au încheiat o ieşire în spaţiu de aproape opt ore, îndeplinindu-şi toate sarcinile (NASA)

Cosmonauţii ruşi Oleg Artemiev şi Serghei Prokopiev au petrecut miercuri aproape opt ore în afara Staţiei spaţiale internaţionale (ISS) pentru a instala un dispozitiv menit să monitorizeze tiparele de migraţie ale animalelor de pe Pământ, relatează DPA.

Cei doi cosmonauţi au început ieşirea în spaţiu la ora 16.17 GMT şi au încheiat-o la 00.03 GMT joi , a declarat Rob Navias, purtător de cuvânt al Centrului spaţial Johnson al NASA, din Houston, Texas.

Ieşirea în spaţiu a durat şapte ore şi 46 de minute, cu peste o oră mai mult decât de anticipa.

Navias a precizat că cosmonauţii sunt "în mare formă" după ce şi-au îndeplinit toate sarcinile.

"Totul a mers foarte bine - ca la carte - nu au existat probleme în timpul misiunii de azi", a precizat el.

Aparatul pe care cosmonauţii l-au instalat este un experiment comun ruso-german care poartă numele de Icarus. Dispozitivul va folosi o antenă şi un hardware GPS pentru a studia tiparele de migraţie ale animalelor pe care s-a instalat aparatură de monitorizare.

"Experimentul ar putea furniza informaţii despre cum se deplasează animalele dintr-un loc în altul, despre cum se schimbă în timp densitatea populaţiilor animale şi despre cum se răspândesc bolile", a precizat NASA într-un comunicat.

Ieşirea de miercuri a fost cea de a 212-a pentru instalarea de aparatură, mentenanţă şi upgrade-uri, a precizat NASA. Ieşirea a fost a şaptea din acest an de pe ISS, care a fost lansată în urmă cu 20 de ani.

Pe lângă experimentul Icarus, cosmonauţii au desfăşurat patru mici sateliţi, printre care unul care va evalua cum se grupează sateliţii pe orbită şi unul care va măsura densitatea spaţiului, a declarat Navias la televiziunea NASA.

Ieşirea în spaţiu este prima pentru Prokopiev de când a ajuns la bordul ISS în iunie, pentru o misiune de o jumătate de an. Pentru Artemiev a fost a treia ieşire, el totalizând în prezent 20 de ore şi 20 de minute în spaţiu.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro