Doi foști polițiști români au emigrat în Franța și au devenit fermieri. „Nu ne-am imaginat vreodată asta”

Doi foști polițiști români au emigrat în Franța și au devenit fermieri. „Nu ne-am imaginat vreodată asta”

În anul 2010, cei doi soți au renunțat la cariera în Poliție și au plecat să muncească în Franța. După 13 ani au ajuns să aibă o afacere în domeniul viticulturii.

Ionela si Darius Jianu foto: Chaterine Perrot via Pleinchamp

Ionela și Darius Jianu (39 și, respectiv, 35 de ani) au devenit patronii plantației viticole pe care au lucrat timp de zece ani ca angajați.

Povestea pe larg a celor doi români care au reușit în Franța a apărut în publicația Plainchamp . „Am spus că vom încerca”, aceasta a fost ideea de la care au plecat soții Jianu în 2010 când au decis să renunțe la haina de polițist pentru a pleca la muncă în Franța, acolo unde erau deja părinții Ionelei.

Au început să muncească în agricultură, alternând între grădinărit și vitcultură. Au început să învețe și limba franceză pentru a le fi mai ușor să comunice cu angajatorii și cu ceilalți oameni.

Marea încercare peste care au trebuit să treacă era găsirea unui loc de cazare deoarece aveau statut de muncitori sezonieri români. În cele din urmă, au găsit cazare în Vallet, în inima regiunii viticole Nantes, și amândoi și-au continuat cariera în viticultură. Au fost angajați împreună la moșia condusă de cei doi viticultori, Dominique Coraleau și Pierrick Babonneau.

Șefii le-au propus să preia afacerea

Șefii lor le-au oferit în 2019 oportunitatea de a prelua conducerea afacerii. Dominique plănuia să se pensioneze în 2022, iar Pierrick mai avea câțiva ani înainte de a face același pas, dar nu dorea să conducă afacerea singur și nici să se asocieze pe termen scurt.

Niciunul dintre copiii lor nu dorea să preia această afacere. „La început am crezut că e o glumă, nici nu ne-am imaginat vreodată asta”, a mărturisit Ionela, în timp ce Darius, pasionat de lucrul în vie, se vedea deja în rolul de viticultor șef.

Transferul proprietății (finalizat în octombrie 2022, când au devenit oficial proprietarii unei crame de 45 de hectare în La Chapelle-Heulin) nu a fost deloc simplu dar, din fericire, ei și vânzătorii lor au beneficiat de sprijinul a doi consultanți de management și a camerei de agricultură din regiune.

Un fost șef va rămâne simplu angajat

Pierrick va rămâne pe domeniu câțiva ani, dar nu ca șef, ci ca angajat. „Am vrut să le ofer libertate totală, fără a-i dezamăgi”, a precizat el.

Dacă aș fi transmis afacerea copiilor mei, i-aș fi însoțit, deci de ce să nu îi însoțesc pe Darius și Ionela? Avem o înțelegere, totul este scris”, a adăugat el.

Faptul că Pierrick a rămas alături de ei pe domeniu înseamnă în mod clar un fel de garanție în favoarea instalării cuplului. „Suntem conectați. Oferta noastră este o victorie pentru toți. Eșecul lor ar fi și eșecul meu”, a explicat Pierrick.

Noii proprietari se confruntă în prezent cu numeroase probleme administrative și de reglementare, iar situația este și mai complicată pentru ei pentru că sunt cetățeni români:

Ne-a luat luni de luptă să obținem carnetul gri al tractorului!” Cei doi soți sunt conștienți și de îngrijorările angajatorilor locali: găsirea și menținerea forței de muncă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...