Doi mari bărbați de stat căzuți printre lichele

Doi mari bărbați de stat căzuți printre lichele

Traian Băsescu și Daniel Morar s-au făcut frați cu foștii lor călăi, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .  Există explicații pentru fiecare în parte, nu vom dezvolta aici și nu acum. Dar faptul că doi mari bărbați de stat mint, rescriu cu nerușinare trecutul, răstălmăcesc fapte și se dezic în mod laș de propriile acțiuni, ar trebui să ne pună pe gânduri.

Cu așa ceva nu ne întâlnim prea des. Rareori vezi oameni puternici căzuți în genunchi, târându-se la picioarele foștilor călăi, cerându-le îndurare și scuze că au îndrăznit să-i înfrunte. Trăim vremuri cumplite dacă fibre tari ca Băsescu sau Morar s-au mancurtizat benevol, aruncându-și de bună voie toată munca la coșul de gunoi al istoriei.

Citiți încă o dată cum se umflau în pene amândoi cu rezultatele luptei anticorupție, cum pe vremea când unul era președinte și celălalt șef la DNA ridicau în slăvi cooperarea cu SRI și se umpleau de glorie internă și externă punând pe masa opiniei publice anchete cu moguli, mari dosare de corupție și condamnări răsunătoare. Vezi piruetele penibile executate azi de Băsescuși Morar.

Erau zmei cu coama de leu înfoiată când România era dată exemplu de bune practici în lupta anticorupție. Lui Băsescu îi plăcea să se pozeze la Bruxelles sau la Washington în eroul statului de drept din România, la fel și Morar când culegea laurii din rapoartele MCV. Iar toate aceste rezultate spectaculoase le-au obținut cu ajutorul unor instituții de care astăzi nu doar că se delimitează, dar merg până într-acolo, încât rescriu cu nerușinare istoria.

Niciunul dintre ei nu a suflat o vorbă, cât au fost în funcţie, despre eventualele probleme, abuzuri sau ilegalităţi produse de aceste protocoale de cooperare. Se aflau exact în poziţia de putere care să le permită modificarea sau chiar denunţarea acestor protocoale dacă ele ar fi conţinut, într-adevăr, ceva ilegal sau neprincipial. N-au făcut-o, dimpotrivă, amândoi au beneficiat din plin de ele.

În zilele astea de reflecție e bine să se uite în oglindă. Vor vedea doi mari bărbați de stat căzuți printre lichele, iar în fundal o femeie mai curajoasă decât amândoi la un loc. În bărbăția lor, au lăsat-o să înfrunte de una singură  aceeași armată de lichele, cu aceiași generali în fruntea ei, cu care au pretins și ei, la un moment dat, că s-au luat la trântă în luptă dreaptă. Au întors armele împotriva șefei DNA, Laura Codruța Koveși, unul având de apărat corupția din anturajul lui, celălalt ros de orgolii profesionale mărunte și de umori foarte personale.

Ca decăderea să fie totală, mai lipește să meargă amândoi la televiziunea lui Voiculescu sau la Ghiță și să le ceară iertare în direct că s-au lăsat manipulați de „statul paralel”, că s-au lăsat încălecați de securiști, ei, marii bărbați de stat ai României. Au făcut-o deja public, așa că n-ar fi nicio problemă să se umilească până la capăt, să prăbușească ultima cărămidă de la temelia statului pe care l-au slujit amândoi. Și apoi să se mai uite o dată în oglindă, mai scrie Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro