Doi oligarhi din Republica Moldova, incluși pe lista de sancțiuni a SUA: Washingtonul denunță încercări ale Rusiei de a submina conducerea de la Chișinău

Doi oligarhi din Republica Moldova, incluși pe lista de sancțiuni a SUA: Washingtonul denunță încercări ale Rusiei de a submina conducerea de la Chișinău

Doi oligarhi din Republica Moldova - Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor – precum și câteva entități și persoane asociate acestora se află pe lista de sancțiuni a Statelor Unite.

Ilan Șor FOTO Arhivă

Includerea lui Plahotniuc și a lui Șor pe lista de sancțiuni a SUA a fost anunțată miercuri de Ambasada SUA în Republica Moldova.

„Acesta reprezintă încă un pas în lupta împotriva impunității pentru corupție și în sprijinul nostru pentru cetățenii Republicii Moldova în lupta lor pentru un viitor mai echitabil, mai prosper și mai sigur”, se arată într-o postare pe Facebook a misiunii diplomatice americane.

Pe de altă parte, Ambasada SUA la Chișinău a anunțat că Washingtonul a luat măsuri marți „pentru a contracara campaniile persistente de influență malignă ale Guvernului Federației Ruse prin impunerea unui număr de sancțiuni asupra unor persoane și entități asociate cu eforturi de influență susținute de Rusia în Republica Moldova”.

Vlad Plahotniuc FOTO pdm.md

Vlad Plahotniuc FOTO pdm.md

„Sancțiunile impuse astăzi expun nu numai strategia ascunsă a Rusiei în (Republica, n. red.) Moldova, ci demonstrează, de asemenea, modul în care corupția subminează statul de drept”, a declarat subsecretarul Trezoreriei americane pentru terorism și informații financiare, Brian E. Nelson.

Om de afaceri și fost lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc a fost unul dintre cei mai influenți politicieni de la Chișinău în deceniul 2010-2020. Poreclit „Păpușarul”, Plahotniuc este acuzat de trafic de influență asupra întregii clase politice din Republica Moldova. Dat în urmărire penală, oligarhul este fugar din vara anului 2019.

Ilan Șor este la rândul său un om de afaceri și politician care a fugit din Republica Moldova din cauza problemelor cu justiția. Acesta este activ în politică, finanțând din străinătate protestele actuale de la Chișinău prin care speră să ajungă la putere și să scape de dosarele penale deschise pe numele său.

Plahotniuc și Șor sunt acuzați de implicare în „Furtul miliardului”, un act de devalizare a trei bănci din Republica Moldova resimțit din greu de populație.

Ilan Șor, un pion al Moscovei

Potrivit Trezoreriei americane, înainte de alegerile din 2021, Kremlinul a pus la cale subminarea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și readucerea Chișinăului în sfera de influență a Moscovei. Șor este un personaj local al acestu efort, acesta colaborând cu persoane din Rusia pentru a crea o alianță politică pentru a controla Parlamentul Republicii Moldova. Începând cu iunie 2022, Ilan Șor a primit sprijin din partea Rusiei pentru a provoca tulburări politice la Chișinău. În iunie 2022, Ilan Șor a colaborat cu entități cu sediul la Moscova pentru a submina candidatura Republicii Moldova la UE.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale