Doi reprezentanţi ai PNL şi PMP îi cer demisia şefului CNCD

Doi reprezentanţi ai PNL şi PMP îi cer demisia şefului CNCD

Reprezentantul PNL în Consiliul de Administraţie al TVR, Radu Carp, l-a contrazis, explicând că „CNCD nu este jurisdicţie” şi a transmis că susţine pe deplin solicitarea deputatului liberal Alexandru Muraru, ca CNCD să investigheze declaraţiile premierului Viktor Orban din perspectiva încălcării legislaţiei anti-discriminare din România. „Consider că domnul Asztalos Csaba, preşedintele CNCD, care se declara public solidar cu declaraţiile rasiste ale premierului maghiar, prin inducerea în eroare în mod deliberat a opiniei publice („şefii de stat şi de guvern au imunitate de jurisdicţie în România” - însă CNCD nu este jurisdicţie) ar trebui să îşi dea demisia sau să fie demis urgent de Parlamentul României”, a scris profesorul Radu Carp pe Facebook.

„Acest domn s-a descalificat şi nu mai poate deţine, nici măcar o zi, o funcţie cu o responsabilitate uriaşă în statul român”, a transmis preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, cerând convocarea unei şedinţe extraordinare a Parlamentului pentru condamnarea şi delimitarea de discursul şefului Executivului maghiar.

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat că demersul anunţat de Alexandru Muraru, privind sesizarea autorităţii, nu va avea sorţi de izbândă pentru că, potrivit dreptului internaţional public, şefii de state, premierii şi miniştrii „ au o imunitate jurisdicţională faţă de statele străine ”, astfel că CNCD nu îl poate cita pe Viktor Orban. „Este o cutumă de drept internaţional public, de aceea preşedinţii, premierii şi miniştrii au imunitate când se află într-un stat străin. Nu doar ei, ci şi însoţitorii şi membrii de familie ai acestora. Prin urmare, CNCD nu poate începe o astfel de procedură”, a mai spus Asztalos.

Într-un răspuns pentru reprezentatul PNL, Radu Carp, şeful autorităţii a susţinut că, dacă nu considera că există imunitate jurisdicţională, iniţia o procedură de autosesizare. „Afirmaţia dl. profesor Carp potrivit căreia m-aş fi solidarizat cu Orbán Viktor, le calific ca o manipulare, o acuzaţie extrem de gravă la adresa mea, o incitare la ură împotriva persoanei mele, doar pentru că sunt etnic minoritar, şi nu sunt dispus la teste de loialitate”, a transmis Asztalos, potrivit G4Media .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu