Doi români din Spania sunt acuzați că au cumpărat un nou-născut cu 2.000 de euro. Ce se întâmplă cu copilul

Doi români din Spania sunt acuzați că au cumpărat un nou-născut cu 2.000 de euro. Ce se întâmplă cu copilul

Doi români din Spania sunt acuzați că au cumpărat un nou-născut cu 2.000 de euro. Tânăra din România însărcinată a fost adusă în străinătate pentru a naște, iar contractul dintre cei trei s-a realizat sub pretextul unei așa-zise sarcini surogat.

Bebelușul ar fi fost vândut cu 2.000 de euro FOTO pexels.com

Conform publicației Canal Extremadura , citate de jurnalemigrant.com, cei doi soți, bărbatul de 42 de ani și de femeia de 43 de ani, ar fi plătit 2.000 de euro pentru a păstra copilul născut marți dimineață de o femeie de 28 de ani la spitalul din Don Benito-Villanueva. Contractul de cumpărare ar fi fost agreat în România sub pretextul unei așa-zise sarcini surogat.

Proaspăta mămică a fost deja externată, iar miercuri, 29 martie, a dat o declarație la secția de poliție din localitate. Conform avocatului apărării, Angel Luis Garcia, femeia este foarte afectată de cele întâmplate, iar cu o zi înainte de audiere a leșinat.

"Avem de-a facem cu vânzarea unui copil"

La rândul său, avocatul Fernando Cumbres a analizat acest caz, subliniind că este ceva „extrem de grav” și tocmai de aceea eventualele pedepse despre care vorbește acuzarea, între unu și cinci ani de închisoare, „mi se par destul de mici”.

Va fi necesar să se solicite o serie de ajutoare justiției române pentru a lămuri pe deplin acest caz. Și este posibil ca tânăra care a născut bebelușul să reclame o situație de vulnerabilitate și nevoie în țara ei, iar acest lucru va fi apreciat în ancheta cazului”, a adăugat avocatul spaniol.

În opinia acestuia, nu poate fi vorba despre o sarcină surogat, deoarece nu a existat nicio participare biologică a cumpărătorilor. Cumbres s-a exprimat clar despre „vânzarea unui copil”.

Un alt caz asemănător a fost semnalat, recent, Sevilla, motiv pentru care avocatul a precizat că „se pare că avem de-a face cu un fel de practică în România, care este cumpărarea acestor minori de către români expatriați care locuiesc în Spania”.

El a avertizat autoritățile spaniole pentru a fi foarte atente "la sosirea femeilor românce care vin însărcinate, pentru că am putea avea de-a face cu trafic de ființe umane”.

Patru persoane au fost arestate deja

După cum relatează El Pais, Poliția Națională a raportat miercuri, 29 martie, arestarea unei a patra persoane, un bărbat de 30 de ani, fratele uneia dintre cei trei implicați în afacere.

Planul în această tranzacție a fost bine pus la punct. Ambii frați ar fi călătorit în România cu scopul de a o aduce pe mama-surogat în Spania pentru a naște în Extremadura.

Cei arestați sunt cuplul care trebuia să păstreze copilul , fratele arestat miercuri și mama care a născut copilul. Toți au naționalitate română (primii trei sunt rezidenți în Spania) și tot de miercuri sunt la dispoziția Tribunalului de Primă Instanță și Instrucțiune numărul 1 din Don Benito.

Avocatul apărării: Femeia care a născut plănuia să lucreze în Spania

Avocatul apărării susține că acest cuplu nu ar fi plătit niciun ban, nu dorea să păstreze copilul, ci a dorit doar să o ajute pe tânără să nască într-un spital adecvat, dată fiind situaţia unităților medicale din România.

Avocatul apărării a susținut că femeia care a născut în Don Benito plănuia să lucreze în Spania.

Femeia a venit prima și apoi va veni soțul ei. Cuplul arestat are deja o fiică care s-a născut prin fertilizare in vitro”, a adăugat el.

Până când dosarul va fi finalizat, nou-născutul va fi preluat în plasament, în regim de urgență, evitându-se astfel internarea copilului într-un centru pentru minori.

Au fost deja aleși asistenții maternali, ceea ce va asigura ca minorul să primească stimularea, socializarea și afecțiunea necesare”, a declarat Jose Maria Vergeles Blanca, ministrul Sănătății și Serviciilor Sociale, potrivit El Pais.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...