Doi șoferi ucraineni morți la granița cu Polonia din cauza blocajului camionagiilor polonezi care le interzic accesul peste graniță

Doi șoferi ucraineni morți la granița cu Polonia din cauza blocajului camionagiilor polonezi care le interzic accesul peste graniță

Kievul se pregătește să evacueze șoferii de camioane ucraineni care au rămas blocați în timpul protestului de la frontiera poloneză, după ce doi dintre ei au murit, a declarat pe 23 noiembrie vice-ministrul Infrastructurii din Ucraina, Serhii Derkach.

Camioanele ucrainene sunt blocate să intre în Polonia FOTO EPA EFE

Condițiile pentru șoferii de camioane s-au înrăutățit din cauza condițiilor meteo tot mai vitrege și "nu mai este timp pentru compromisuri", a spus Derkach. Acesta a distribuit și un formular pe care șoferii de camioane îl pot completa dacă doresc să fie evacuați.

În dimineața zilei de 23 noiembrie, un șofer de camion ucrainean a murit în timp ce aștepta la frontieră, scrie The Kyiv Independent . Autoritățile poloneze au declarat că bărbatul a murit probabil din cauze naturale, dar cazul este încă în curs de investigare. Șoferul așteptase la frontieră mai bine de trei zile.

Este al doilea șofer ucrainean care a murit în timpul blocajului șoferilor polonezi - un altul a murit pe 12 noiembrie, tot cel mai probabil din cauze naturale.

Ambasada Ucrainei în Polonia a apelat la guvernul de la Varșovia să pună capăt blocajului după moartea celui de-al doilea șofer, subliniind că protestul camionagiilor pune în pericol viețile oamenilor.

În acest moment există informații că un protest asemănător se pregătește la frontiera cu Slovacia.

Camionagii polonezi, revoltați de regulile UE

Șoferii de camioane polonezi au început să blocheze trei puncte de trecere a frontierei pe 6 noiembrie, în semn de protest față de liberalizarea regulilor de transport ale UE pentru camioanele ucrainene, provocând cozi imense de ambele părți ale frontierei.

Camionagii polonezi se plâng că numărul mare de șoferi ucraineni care intră în Polonia transportă bunuri din Polonia către alte țări, subminând afacerile locale care nu pot concura cu prețurile mai mici ale ucrainenilor.

Oficialii de la Kiev și reprezentanții industriei neagă acuzațiile, iar UE a avertizat guvernul polonez să asigure sfârșitul blocajului.

Deși șoferii de camioane polonezi care protestau au spus că blocajul se va aplica doar bunurilor neesențiale, agenția de știri Ukrinform a raportat pe 20 noiembrie că și camioanele care transportă ajutoare umanitare sau combustibil sau alte bunuri esențiale au așteptat la frontieră zile întregi.

Până acum au fost blocate patru puncte de control, iar un al cincilea este luat în considerare de șoferii polonezi. Negocierile nu au reușit până acum să pună capăt situației.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat