Dolj: Dosar penal pentru abuz în serviciu în cazul dezinfectării scărilor de bloc din Craiova cu o substanţă de uz veterinar

Dolj: Dosar penal pentru abuz în serviciu în cazul dezinfectării scărilor de bloc din Craiova cu o substanţă de uz veterinar

Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a deschis un dosar penal in rem pentru abuz în serviciu în cazul dezinfectării de către SC Salubritate SRL a circa 500 de scări de bloc din municipiu cu biocidul Aldezin, despre care Direcţia de Sănătate Publică Dolj, care a dat avizul, afirmă că este de uz veterinar.

"La data de 04.04.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 Cod penal. Din conţinutul actului de sesizare s-a reţinut că în data de 25.03.2020, funcţionari din cadrul Direcţiei de Sănătate Dolj au eliberat acordul de utilizare a biocidului Aldezin societăţii Salubritate Craiova SRL care a procedat la dezinfecţia a peste 500 de scări de bloc din municipiul Craiova, ulterior constatându-se că produsul folosit este un biocid cu efect bactericid. În prezent, în cauză cercetările se desfăşoară in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sesizate", precizează Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

Circa 500 de scări de bloc din Craiova au fost dezinfectate, săptămâna trecută, de SC Salubritate Craiova SRL cu o substanţă de uz veterinar, folosită în baza unui acord primit de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj, iar acţiunea a fost sistată după ce tot DSP Dolj a amendat firma de salubritate, care este autorizată pentru desfăşurarea activităţilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, pentru că nu respectă aria de competenţă.

Potrivit SC Salubritate SRL, până la suspendarea activităţii, echipajele societăţii au efectuat dezinfecţia într-un număr de aproape 500 de scări de bloc din municipiul Craiova, situate în zona centrală şi în cartierul Craioviţa Nouă, iar în timpul intervenţiei, lucrătorii au constatat că, în cazul unor asociaţii din Craioviţa Nouă, dezinfecţia avusese deja loc şi fusese executată de către operatori privaţi care au folosit tot produsul Aldezin.

"Menţionăm că Aldezin, biocid cu efect bactericid, fungicid şi virulicid, cu aviz valabil până în anul 2024, a fost utilizat în această perioadă pentru dezinfecţia scărilor de bloc în mai multe unităţi administrativ-teritoriale din ţară, printre care se numără Bucureşti (în sectorul 2). Aldezin este un produs comercializat şi utilizat, sub alte denumiri, şi în ţări din Uniunea Europeană", au precizat reprezentanţii SC Salubritate Craiova SRL.

Conducerea societăţii mai afirmă că activitatea de dezinfecţie a scărilor de bloc din municipiul Craiova a fost demarată pe 31 martie 2020, la solicitarea Primăriei municipiului Craiova, şi fost suspendată după ce inspectorul-şef din cadrul Serviciului Control al DSP Dolj a interzis folosirea produsului biocid Aldezin, utilizat de SC Salubritate Craiova SRL în procesul de dezinfecţie a scărilor de bloc din municipiul Craiova, iar în 03.04.2020, a sancţionat contravenţional operatorul cu o amendă între 5.000-10.000 lei pentru nerespectarea domeniului de utilizare şi ariei de aplicare a substanţei, expuse în avizul emis de Comisia Naţională pentru Produse Biocide.

"Precizăm faptul că, anterior demarării procesului de dezinfecţie a spaţiilor comune din condominii, SC Salubritate Craiova SRL, în calitate de operator autorizat pentru prestarea serviciului de dezinfecţie în municipiul Craiova, a solicitat în scris acordul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj pentru utilizarea acestui produs, acord pe care l-a primit în data de 25.03.2020 prin adresa cu numărul 5649/25.03.2020. De altfel, în baza acestui răspuns, operatorul a procedat la achiziţia produsului, singurul disponibil identificat pe piaţă. Având în vedere dificultăţile întâmpinate în achiziţia de dezinfectanţi autorizaţi conformi, pe fondul lipsei stocurilor la toţi furnizorii contactaţi, SC Salubritate Craiova SRL nu poate estima în prezent data la care poate fi reluată operaţiunea de dezinfecţie a scărilor de bloc din municipiu", au mai informat reprezentanţii SC Salubritate Craiova SRL.

Conducerea DSP Dolj a demarat o anchetă internă privind modul în care medicul specialist a formulat răspunsul către SC Salubritate Craiova SRL, în condiţiile în care firma de salubritate este autorizată să desfăşoare activităţi de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare încă din anul 2010 şi cunoaşte modul de utilizare a biocidelor pentru acea competenţă.

"În data de 31.03.2020, Inspecţia Sanitară de Stat din Ministerul Sănătăţii a dispus la nivel naţional un control tematic la producătorii, deţinătorii de avize şi utilizatorii de produse biocide care desfăşoară activităţi de dezinfecţie în perioada 01.04 - 29.05. 2020. În cadrul acestei acţiuni tematice de control, în data de 03.04.2020, inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Dolj au efectuat un control la SC Salubritate Craiova SRL şi au constatat că în cursul acţiunii de dezinfecţie a scărilor de bloc se foloseşte un biocid tip TP3, fără a se respecta aria şi indicaţia de utilizare precizate în avizul BIO emis de Comisia Naţională pentru Produse Biocide, ceea ce reprezintă contravenţie, conform legislaţiei în vigoare. Menţionăm că SC Salubritate Craiova SRL este autorizată pentru desfăşurarea activităţilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, cunoscând modul de utilizare a biocidelor pentru aria de competenţă. Ca urmare, s-a impus măsura sistării activităţii de dezinfecţie şi sancţionarea contravenţională a unităţii. Măsura s-a impus pentru a preveni producerea unor accidente în rândul populaţiei municipiului Craiova", au precizat reprezentanţii DSP Dolj. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Gâdea a plecat subit din emisiune, luni seară, spunând că îi este rău / O fi intrat și la Antena 3?

2 Adevărul despre pensiile speciale: Boc le-a eliminat, Ponta și Dragnea le-au reînființat!

3 Rareș Bogdan / Mă mâhnește faptul că USR se alătură PSD într-un demers absolut politicianist, propagandistic și…

4 Cum s-a răzbunat o moldoveancă pe polițista care i-a întrerupt partida de sex

5 Oreste pune ștampila pe PSD: Singura abilitate a acestui grup infracțional organizat este Arta Înșelăciunii!