Dolj: Nouă persoane, infectate în ultima săptămână cu virusul West Nile

Dolj: Nouă persoane, infectate în ultima săptămână cu virusul West Nile

Nouă persoane din judeţul Dolj - cinci femei şi patru bărbaţi - cu vârste cuprinse între 33 şi 79 de ani, au fost infectate în ultima săptămână cu virusul West Nile în urma înţepăturilor de ţânţari.

Potrivit datelor DSP Dolj, numărul persoanelor din judeţ care în urma înţepăturilor de ţânţari au fost infectate în această vară cu acest virus a ajuns la 20.

"În cadrul activităţii de supraveghere şi control a infecţiei cu virusul West Nile care se desfăşoară la nivel naţional în perioada 1 mai - 31 octombrie, în săptămâna 34/2018, în judeţul Dolj au fost confirmate 9 cazuri cu infecţie cu virusul West Nile, la 5 femei şi 4 bărbaţi cu vârste cuprinse între 33 şi 79 de ani din Craiova - 2, Băileşti - 1, Bucovăţ - 1, Calafat - 1, Dăbuleni - 1, Drăgoteşti - 1, Galicea Mare - 1 şi Răcarii de Jos - 1, internate la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova, cu evoluţie clinică favorabilă", precizează DSP Dolj.

De precizat că în ultimele două săptămâni numărul cazurilor de infecţii cu West Nile a crescut semnificativ de la o săptămână la alta, în urmă cu două săptămâni fiind şase cazuri confirmate.

Primarul Craiovei, Mihai Genoiu, a declarat, joi, în cadrul şedinţei CL Craiova, că efectul dezinsecţiei este aproape zero, iar oraşul este plin de ţânţari, însă pe domeniul public concentraţia substanţelor folosite nu poate fi mărită.

"Ştiu eforturile care s-au făcut la SC Salubritate pentru dezinsecţie, ştiu că efectul este aproape zero, ştiu că oraşul este plin de ţânţari şi a fost suplimentat numărul de treceri cu avionul. Responsabilitatea privind concentraţia substanţei este în atribuţia SC Salubritate, atribuţia firmei care a câştigat această licitaţie fiind doar de a împrăştia substanţa. Problema este că la ultima trecere concentraţia a fost mărită, dar această mărire nu poate fi făcută decât în parametrii aprobaţi de Direcţia de Sănătate Publică. Am mai discutat şi eu cu specialişti în dezinsecţie şi au confirmat că acum ar trebui să fie o concentraţie foarte mare, însă aceasta se poate folosi doar pe domeniul privat. Deci problema este destul de complicată, pentru că ţânţari în continuare există", a spus Genoiu.

SC Salubritate Craiova SRL, societatea CL, a desfăşurat în această vară şapte etape de dezinsecţie pe domeniul public, prin pulverizare aeriană şi terestră, produsele folosite fiind Aqua K-othrine şi Extratox, substanţe din grupa a treia de toxicitate, avizate de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit DSP Dolj, infecţia cu virusul West Nile este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la adulţi o neuroinfecţie care în majoritatea cazurilor este subclinică, dar uneori poate prezenta şi manifestări de meningită, meningoencefalită sau encefalită cu lichid clar. Copiii sub 15 ani nu sunt afectaţi.

Pentru prevenirea infecţiei cu virusul West Nile, Direcţia de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei: să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari; să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă; să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor; să îndepărteze recipientele de apă stătută.

În cazul în care o persoană prezintă semne de boală (febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare) sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepătură de ţânţar, aceasta trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”