Dolj: Stiloul cu care Nicolae Titulescu a semnat Tratatul de la Trianon, în colecţiile Muzeului Olteniei

Dolj: Stiloul cu care Nicolae Titulescu a semnat Tratatul de la Trianon, în colecţiile Muzeului Olteniei

Muzeul Olteniei din Craiova păstrează în colecţiile sale un important fond "Nicolae Titulescu", donat de urmaşi ai săi în anii 1977-1980, iar printre numeroasele piese se află şi stiloul cu care marele diplomat român a semnat Tratatul de la Trianon.

Potrivit muzeografilor de la Muzeul Olteniei, acest stilou, cu o importantă valoare istorică şi simbolică, a fost primit de Nicolae Titulescu în momentul semnării Tratatului de la Versailles (28 iunie 1919), cunoscutul diplomat făcând parte din delegaţia României la încheierea tratatului care consfinţea înfrângerea Imperiului German.

"Piesa este din metal galben, prezintă sculpturi în relief, pe o parte un soldat, iar pe cealaltă parte o biserică. Pe una din părţi este inscripţionată data: '28 Juin 1919'. Stiloul a fost păstrat de nepotul de soră al lui Nicolae Titulescu, domnul Sergiu Nenişor, care era şi secretarul particular al marelui diplomat. De altfel, foarte multe obiecte personale şi corespondenţa cuplului Ecaterina şi Nicolae Titulescu au fost moştenite de Sergiu Nenişor. Toate aceste obiecte de o inestimabilă valoare istorică au fost donate Muzeului Olteniei Craiova de doamna Mariela Emanoil, fiica lui Sergiu Nenişor", informează reprezentanţii Muzeului Olteniei pe pagina de Facebook a instituţiei .

Acest exponat, dar şi alte piese de patrimoniu pot fi văzute zilnic, la Muzeul Olteniei, în intervalul orar 9,00-17,00.

Tratatul de la Trianon a fost semnat pe 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Marele Război. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, şi de Ungaria, de altă parte. În Preambulul Tratatului de pace se consemnează că documentul a fost semnat de Statele Unite ale Americii, Imperiul Britanic, Franţa, Italia şi Japonia, ''puteri desemnate în Tratatul de faţă ca principalele puteri aliate şi asociate'' şi de alte douăsprezece state, printre care România, Cehoslovacia, Statul sârbo-croato-sloven, acestea din urmă ''constituind împreună cu Principalele puteri (...) puterile aliate şi asociate de o parte şi Ungaria de altă parte'', potrivit lucrării ''Tratatele de pace ale României (1918-1920)''. Din partea României, documentul este semnat de doctorul Ion Cantacuzino, ministru de stat, şi Nicolae Titulescu, fost ministru, secretar de stat. Prin acest tratat internaţional s-a recunoscut ceea ce românii din Transilvania şi Banat au hotărât la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, unirea cu ţara mamă, România. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa