Dominaţia tehnologică a Chinei, o „ameninţare enormă” pentru Occident, avertizează șeful agenţiei britanice de informaţii

Dominaţia tehnologică a Chinei, o „ameninţare enormă” pentru Occident, avertizează șeful agenţiei britanice de informaţii

Şeful agenţiei britanice de informaţii şi securitate va avertiza marţi ţările occidentale cu privire la „ameninţarea enormă” reprezentantă de China, care încearcă să îşi folosească dominaţia tehnologică în scopuri de supraveghere, şi le va solicita acestora să acţioneze urgent, informează AFP.

FOTO Shutterstock

Jeremy Fleming, directorul centrului guvernamental de comunicaţii (GCHG) va susţine, într-un discurs adresat experţilor în domeniul apărării, că autorităţile chineze urmăresc să profite de pe urma tehnologiilor lor, precum sistemele prin satelit şi monedele virtuale. Ceea ce reprezintă, în opinia sa, „o ameninţare uriaşă pentru noi toţi”.

Fleming, în fruntea agenţiei din 2017, va face apel la Regatul Unit şi la aliaţii săi să răspundă de urgenţă acestor ameninţări, potrivit unui comunicat de presă difuzat luni seară.

„La GCHQ, este privilegiul şi, de asemenea, datoria noastră să vedem momentele esenţiale în care istoria se schimbă fără să ne dăm seama. Pare să fie unul din acele momente”, va urma să spună el.

„Avantajul nostru în viitoarea noastră strategie tehnologică se bazează pe ceea ce decidem să facem acum în calitate de comunitate. Sunt încrezător că împreună putem transforma acest moment în avantajul nostru”, va sublinia directorul GCHQ.

Discursul său are loc într-un moment în care China vrea să îşi lanseze moneda digitală, yuanul digital, stârnind îngrijorare în rândul specialiştilor, care cred că regimurile autoritare ar putea folosi această tehnologie în scopuri de supraveghere şi control.

O astfel de monedă ar putea „permite Chinei să se elibereze parţial de tipul de sancţiuni internaţionale existente în prezent împotriva regimului Putin din Rusia”, potrivit lui Fleming.

China a finalizat în 2020 Beidou, sistemul său de navigaţie prin satelit, un concurent al GPS-ului american.

„Mulţi cred că China este pe cale să se doteze cu o puternică capacitate anti-satelit cu scopul de a împiedica alte naţiuni să aibă acces la spaţiu în cazul unui conflict”. De asemenea, „există temeri că tehnologia ar putea fi folosită pentru a urmări indivizi”, estimează Jeremy Fleming.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...