Donald Trump a fost sunat de Theresa May pe tema alegerilor anticipate; el le-a urat succes britanicilor

Donald Trump a fost sunat de Theresa May pe tema alegerilor anticipate; el le-a urat succes britanicilor

Președintele american, Donald Trump, le-a urat marți succes britanicilor într-o convorbire telefonică avută cu prim-ministra conservatoare, Theresa May, centrată pe organizarea de alegeri legislative anticipate în Marea Britanie la începutul lui iunie, transmite AFP.

"Președintele Donald Trump a primit un apel telefonic de la prim-ministra Theresa May privind proiectul său de a organiza alegeri speciale în luna iunie", a indicat Casa Albă.

"Președintele Trump a urat succes poporului britanic în procesul său electoral", adaugă scurtul comunicat.

Primind-o la sfârșitul lui ianuarie pe Theresa May la Casa Albă, președintele republican a elogiat "minunatul" Brexit cu care se mândrește constant că l-ar fi prezis, chiar dacă remarcile sale înaintea scrutinului au fost mai degrabă evazive, notează AFP.

Trump urmează să efectueze o vizită în Regatul Unit până la finalul anului, dar nicio dată nu a fost încă anunțată.

Șefa executivului britanic, Theresa May, a anunțat marți că a decis 'fără tragere de inimă' să convoace alegeri generale anticipate pentru data de 8 iunie și a declarat că guvernul are planul potrivit pentru a negocia termenii ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar că are nevoie de unitate politică la Londra, informează Reuters și EFE.

Într-un anunț-surpriză făcut în fața reședinței sale oficiale din Downing Street, May și-a comunicat decizia de a nu mai aștepta până în 2020, an în care trebuia să aibă loc următorul ciclu electoral. 'Tocmai am prezidat reuniunea cabinetului unde am căzut de acord că guvernul ar trebui să convoace alegeri generale pentru data de 8 iunie', a spus șefa executivului de la Londra.

'Este în interesul național', a insistat May, citată de Xinhua. În opinia ei, singura cale de a garanta stabilitatea pentru anii ce vor urma este organizarea de alegeri anticipate, potrivit Reuters.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a purtat marți o discuție telefonică 'bună' cu șefa guvernului britanic Theresa May, după ce aceasta a anunțat convocarea de alegeri parlamentare anticipate pentru 8 iunie, transmite Reuters.

Comentariul pe Twitter i-a aparținut chiar fostului premier polonez, care va prezida summitul de pe 29 aprilie la care liderii celor 27 de state ale Uniunii Europene (minus Marea Britanie) urmează să adopte 'orientările de negociere' privind Brexit-ul, pe baza propunerilor deja prezentate de Tusk.

Într-un tweet separat, Donald Tusk a comparat noua evoluție surprinzătoare din 'saga' Brexit-ului cu scenariul unui film regizat de Alfred Hitchcock, maestrul suspansului: 'Hitchcock a fost cel care a regizat Brexit-ul: la început un cutremur și tensiunea crește'.

Tusk s-a referit la un comentariu atribuit regizorului britanic potrivit căruia un film bun 'ar trebui să înceapă cu un cutremur și să fie urmat de creșterea tensiunii'.

La scurt timp după anunțul de la Londra, un purtător de cuvânt al lui Tusk a declarat că decizia dnei May 'nu schimbă planurile' celorlalte 27 de state membre cu privire la negocierile pentru Brexit.

'Alegerile britanice nu ne schimbă planurile ca UE în 27', a declarat Preben Aaman, citat de AFP, întrebat fiind despre impactul scrutinului asupra calendarului negocierilor, despre care responsabili europeni consideră că ar putea să înceapă la sfârșitul lunii mai.

După summitul de la sfârșitul lui aprilie, urmează să fie adoptate de către cei 27, la 22 mai, 'directive' de negociere mai detaliate. 'Aceasta le va permite celor 27 să înceapă negocierile', a amintit purtătorul de cuvânt al lui Tusk.

Din partea europenilor, negocierile vor fi conduse de francezul Michel Barnier, desemnat de Comisia Europeană, și de echipa sa, pe baza mandatului încredințat de cei 27.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

3 Citiți și judecați voi...

4 „De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească?”

5 Așa o fi?