Donald Trump: Alianţa Nord-Atlantică ''la fel de rea ca NAFTA''

Donald Trump: Alianţa Nord-Atlantică ''la fel de rea ca NAFTA''

Preşedintele american Donald Trump a declarat omologilor săi occidentali în cursul recentului summit G7 din Canada că Alianţa Nord-Atlantică este "la fel de rea ca NAFTA" ( Acordul de comerţ liber nord-american), tratat a cărui modificare o doreşte pentru apărarea în mod mai eficient a intereselor comerciale americane, informează joi AFP.

Acest comentariu, care întăreşte temerea că aliaţii transatlantici nu se îndreaptă spre o atenuare a divergenţelor dintre ei în cursul summitului de luna viitoare, a fost făcut joi de site-ul american Axios şi confirmat de un diplomat european. El a subliniat că ostilitatea preşedintelui american faţă de multilateralism se extinde la NATO, organizaţie crucială pentru securitate occidentală de mai multe decenii.

Summitul G7 din Quebec s-a desfăşurat într-o atmosfera tensionată după impunerea de către Donald Trump a taxelor americane la importurile de oţel şi aluminiu principalilor săi aliaţi.

Remarca lui Trump a fost făcută publică în timp ce Casa Albă şi Kremlinul au anunţat că Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin urmează să se întâlnească la Helsinki, în Finlanda, chiar după summitul NATO.

Reuniunea Alianţei Nord-Atlantice ar urma să se desfăşoare în zilele de 11 şi 12 iulie la Bruxelles, iar Donald Trump, în opinia căruia Europa exploatează SUA cheltuind insuficient în materie de apărare, ar urma să-şi reafirme poziţia faţă de acest subiect. AGERPRES/( AS - editor: Lilia Traci, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria