Donald Trump atenționează din nou Coreea de Nord: 'Toate opțiunile sunt pe masă'

Donald Trump atenționează din nou Coreea de Nord: 'Toate opțiunile sunt pe masă'

Președintele american Donald Trump a atenționat din nou, marți, Coreea de Nord, afirmând că 'toate opțiunile sunt pe masă', după ce Phenianul a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei, informează AFP și Reuters.

'Lumea a primit foarte clar ultimul mesaj al Coreei de Nord: acest regim și-a arătat disprețul pentru vecinii săi, pentru toți membrii Națiunilor Unite și pentru normele minimale ale unui comportament internațional acceptabil', a subliniat Donald Trump într-un comunicat al Casei Albe.

'Amenințările și acțiunile de destabilizare nu fac decât să amplifice izolarea regimului nord-coreean în regiune și în rândul tuturor națiunilor din lume. Toate opțiunile sunt pe masă', a spus Trump.
Această lansare de rachetă care s-a prăbușit în mare după ce a survolat Japonia este considerată o escaladare majoră. La scurt timp după acest tir de rachetă, Donald Trump a avut o convorbire cu premierul nipon Shinzo Abe și cei doi lideri au convenit să 'accentueze presiunea' asupra Coreei de Nord, a precizat marți Casa Albă.

Președintele american a atenționat de mai multe ori că ar putea folosi forța militară împotriva Coreei de Nord, dacă aceasta nu va pune capăt programelor sale balistic și nuclear. Însă până acum Washingtonul s-a mulțumit să desfășoare manevre militare comune cu Seulul.

La începutul lunii august, Casa Albă estima, într-un comunicat, că Phenianul 'reprezintă o amenințare directă, serioasă și crescândă pentru SUA, Coreea de Sud, Japonia, precum și pentru cea mai mare parte a țărilor lumii".

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat recent, în unanimitate, o rezoluție care consolidează semnificativ sancțiunile deja impuse Coreei de Nord. Dacă această rezoluție este respectată, ea ar urma să priveze Phenianul de venituri anuale aproximate la un miliard de dolari, obținute până în prezent în principal din exporturile de cărbune, minereu de fier și produse piscicole.

Experți militari subliniază riscul foarte crescut al unei conflagrații regionale în caz de acțiune militară împotriva Phenianului. Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească din nou într-o sesiune de urgență, marți, la cererea SUA și Japoniei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”