Donald Trump: Buna înţelegere cu Rusia ar fi un 'lucru bun, nu unul rău'

Donald Trump: Buna înţelegere cu Rusia ar fi un 'lucru bun, nu unul rău'

Preşedintele american Donald Trump a afirmat luni, la Helsinki, că buna înţelegere cu Rusia ar fi un 'lucru bun, nu unul rău', el făcând aceste comentarii în deschiderea reuniunii la nivel înalt cu omologul său rus Vladimir Putin, informează Reuters.

''Cel mai important este că există o mulţime de lucruri bune despre care să discutăm'', a spus Trump, după ce în deschiderea întâlnirii a felicitat Rusia pentru găzduirea Cupei Mondiale la Fotbal pe naţiuni, competiţie încheiată duminică.

Cei doi lideri vor discuta despre 'orice, de la comerţ la armată şi de la rachete la China'. ''Vom vorbi puţin despre China şi despre prietenul nostru comun, preşedintele Xi'', a spus Trump. ''Cred cu adevărat că lumea vrea să vadă că ne înţelegem. Suntem două mari puteri nucleare. Deţinem 90% din capacitatea nucleară şi asta nu este un lucru bun, este un lucru rău'', a mai declarat liderul de la Casa Albă, citat de CNN.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin i-a declarat omologului american că a sosit timpul pentru a discuta despre relaţiile între Washington şi Moscova.

De asemenea, Putin a sugerat că ar trebui abordate şi chestiuni dificile de pe agenda internaţională.

Cu puţin timp înaintea sosirii la palatul prezidenţial din Helsinki, gazda acestei reuniuni la nivel înalt mult aşteptate, liderul american a apreciat că 'prostia şi stupiditatea' din trecut ale Washingtonului sunt de vină pentru existenţa unor relaţii glaciale cu Moscova, informează Reuters.

Înaintea summitului, Ministerul de Externe rus a dat 'like' pe Twitter comentariilor lui Trump în care acesta a denunţat ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

''Relaţia noastră cu Rusia nu a fost NICIODATĂ mai rea din cauza numeroşilor ani de prostie şi stupiditate ale SUA şi acum, falsa vânătoare de vrăjitoare!'', a scris Donald Trump pe Twitter.

La începutul întâlnirii, Trump şi Putin vor fi însoţiţi doar de translatori. Ulterior, au programat un prânz de lucru acompaniaţi de consilierii lor, înainte de a se adresa reprezentanţilor presei.

Kremlinul a declarat că nu aşteaptă multe de la această întâlnire, dar şi-a exprimat speranţa că reuniunea va fi 'primul pas' în rezolvarea crizei din relaţiile cu SUA. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

3 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

4 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

5 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean