Donald Trump câștigă detașat Iowa, primul stat în care se desfășoară alegeri interne în Partidul Republican pentru cursa prezidențială

Donald Trump câștigă detașat Iowa, primul stat în care se desfășoară alegeri interne în Partidul Republican pentru cursa prezidențială

Fostul președinte american Donald Trump a câștigat alegerile interne din Iowa pentru desemnarea candidatului republican la alegerile prezidențiale din SUA, din acest an, anunță CNN și The Guardian .

Cu toate acestea, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, ar rămâne în cursa internă, a declarat un înalt oficial de campanie pentru CNN, spunând că acesta ”și-a câștigat biletul de ieșire din Iowa”:

  • ”Nu au putut să-l ucidă. El nu numai că rămâne în picioare, dar acum și-a câștigat biletul de ieșire din Iowa. Va urma o bătălie lungă, dar pentru asta este construită această campanie. Miza este prea mare pentru această națiune și nu vom da înapoi”.

Donald Trump, principalele declarații:

  • ”Cel mai important este că vrem să le mulțumim oamenilor minunați din Iowa”;
  • ”Cred cu adevărat că acum este momentul ca toată lumea, țara noastră, să se unească”;
  • Trump și-a felicitat adversarii, spunând că, în opinia sa, DeSantis și Haley „s-au descurcat amândoi foarte bine”, relatează CNN.
  • De asemenea, el l-a lăudat pe Vivek Ramaswamy pentru că a făcut „o treabă excelentă”: „Sunt oameni foarte deștepți, foarte inteligenți, foarte capabili”, a spus Trump despre adversarii săi;

Primele reacții

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a transmis că sărbătorește „victoria decisivă și istorică” a lui Trump în Iowa, transmite CNN:

  • ”Victoria sa decisivă și istorică din această seară ar trebui să apropie partidul nostru de unire, astfel încât să putem obține victoria finală în noiembrie”, a declarat Johnson într-un comunicat.
alegeri iowa sursa foto: Captură CNN

The Guardian relatează că ”Trump a câștigat atât de repede încât nu se adunaseră încă prea mulți oameni la întâlnirea sa de monitorizare a alegerilor din Des Moines”.

Dar acum, sute de susținători ai lui Trump se află într-o sală de la Iowa Events Center, iar printre ei se numără congresmanul din Florida Matt Gaetz, fostul candidat la postul de guvernator al Arizonei Kari Lake și cunoscuta extremistă de extremă dreapta Laura Loomer, mai transmite publicația americană.

Două ecrane gigantice proclamă: „TRUMP CÂȘTIGĂ IOWA!” cu litere albe pe fond negru, apoi începe transmisiunea Fox News. Între ele se află un mare steag național al SUA și un rând de alte steaguri naționale americane.

Melodii legendare ale lui Elvis și ale altora – și din musicalul Fantoma de la Operă – răsună din difuzoare. Pe un pupitru se află „Trump: Make America great again’.

Cum s-au prezentat contracandidații lui Trump

Nikki Haley a ținut un ultim discurs în Des Moines, spunându-le locuitorilor din Iowa că America are nevoie de un „nou lider generațional”. Fostul guvernator al Carolinei de Sud a susținut că este candidatul care îl poate învinge pe președintele Joe Biden într-o confruntare.
DeSantis și multe dintre persoanele care au vorbit în numele său în Iowa în diferite locuri de adunare electorală au plănuit să vorbească despre guvernatorul Floridei ca persoană, într-un efort de a umaniza un politician care a fost reticent să vorbească despre el însuși în termeni personali.
Vivek Ramaswamy a reflectat asupra campaniei sale înaintea caucus-urilor și a spus că se așteaptă să ofere un „șoc sistemului”. „Sper că vom livra o surpriză masivă în această seară. Mă aștept să o facem”, a spus el înainte de începerea caucusurilor.

Context

În 15 ianuarie, republicanii din Iowa au organizat alegerile interne pentru nominalizarea candidatului la nivel de stat, proces cunoscut sub numele de caucus, acesta fiind primul din ciclul electoral 2024.

Caucus-urile sunt întâlniri private organizate la nivel de comitat, circumscripţie sau district, unde participanţii se împart în grupuri în funcţie de candidatul pe care îl susţin, determinând numărul de delegaţi pe care îl primeşte fiecare candidat.

Democraţii din Iowa, separat, îşi aleg candidatul exclusiv prin vot prin corespondenţă şi vor face publice rezultatele pe 5 martie, de Super Tuesday.



Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?