Donald Trump îl va desemna pe guvernatorul statului Iowa, Terry Branstad, ambasador în China (mass-media)

Donald Trump îl va desemna pe guvernatorul statului Iowa, Terry Branstad, ambasador în China (mass-media)

Președintele ales al SUA, Donald Trump, îl va desemna pe guvernatorul statului Iowa, Terry Branstad, ambasador al SUA în China, post foarte expus dacă i se dă crezare tonului foarte dur adoptat în campanie de Trump la adresa Beijingului, informează AFP.

Potrivit echipei de tranziție a lui Trump, citată de Reuters, Branstad a acceptat deja oferta de a deveni ambasadorul SUA în China.

La rândul său, Beijingul l-a calificat pe Terry Branstad, 70 de ani, drept 'prieten vechi', în timpul unui briefing de presă cotidian al Ministerului său de Externe. 'Sperăm că el va putea contribui la dezvoltarea relațiilor bilaterale', a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Lu Kang. 'Suntem gata să lucrăm la ameliorarea relațiilor bilaterale, indiferent ce persoană va prelua această funcție', a adăugat el.

Guvernatorul de Iowa s-a întâlnit cu Trump marți, însă a refuzat atunci să spună dacă președintele ales i-a oferit postul de ambasador la Beijing.

Agenția Bloomberg a anunțat prima această numire, marți seara, citând surse anonime. Potrivit agenției, Branstad, care a mai fost guvernator al statului Iowa în perioada 1983-1999, l-a întâlnit prima dată pe președintele chinez Xi Jinping în 1985, când acesta nu era decât un oficial provincial în vizită în statul Iowa.

China este a doua piață de desfacere pentru acest stat din centrul SUA. Exporturile de aici, în mare parte cereale, s-au ridicat la circa 2,6 miliarde de dolari în 2015.

Terry Branstad l-a susținut pe Trump chiar de la începutul campaniei prezidențiale, iar fiul său a fost ales șeful de campanie al lui Trump în acest stat-cheie.

Președintele ales Donald Trump, care a făcut campanie promițând că va reînființa locurile de muncă din fabrici în SUA, a atacat China pe toate planurile, acuzând-o în special că face o concurență lipsită de loialitate SUA. El a pus capăt, de asemenea, unei tradiții diplomatice de 40 de ani a SUA, acceptând să discute cu președinta Taiwanului, convorbire aspru criticată de Beijing.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Percheziții la clanul interlop Duduianu

2 Pușcărie scrie pe ea! / Un mail trimis de Buzăianu instanței o îngroapă definitiv pe japița lui Băsescu!

3 Așa o fi?

4 O dare în gât profi...

5 E încercuită / Cum sunt poziţionate efectivele ruseşti la granița Ucrainei