Donald Trump îl va desemna pe guvernatorul statului Iowa, Terry Branstad, ambasador în China (mass-media)

Donald Trump îl va desemna pe guvernatorul statului Iowa, Terry Branstad, ambasador în China (mass-media)

Președintele ales al SUA, Donald Trump, îl va desemna pe guvernatorul statului Iowa, Terry Branstad, ambasador al SUA în China, post foarte expus dacă i se dă crezare tonului foarte dur adoptat în campanie de Trump la adresa Beijingului, informează AFP.

Potrivit echipei de tranziție a lui Trump, citată de Reuters, Branstad a acceptat deja oferta de a deveni ambasadorul SUA în China.

La rândul său, Beijingul l-a calificat pe Terry Branstad, 70 de ani, drept 'prieten vechi', în timpul unui briefing de presă cotidian al Ministerului său de Externe. 'Sperăm că el va putea contribui la dezvoltarea relațiilor bilaterale', a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Lu Kang. 'Suntem gata să lucrăm la ameliorarea relațiilor bilaterale, indiferent ce persoană va prelua această funcție', a adăugat el.

Guvernatorul de Iowa s-a întâlnit cu Trump marți, însă a refuzat atunci să spună dacă președintele ales i-a oferit postul de ambasador la Beijing.

Agenția Bloomberg a anunțat prima această numire, marți seara, citând surse anonime. Potrivit agenției, Branstad, care a mai fost guvernator al statului Iowa în perioada 1983-1999, l-a întâlnit prima dată pe președintele chinez Xi Jinping în 1985, când acesta nu era decât un oficial provincial în vizită în statul Iowa.

China este a doua piață de desfacere pentru acest stat din centrul SUA. Exporturile de aici, în mare parte cereale, s-au ridicat la circa 2,6 miliarde de dolari în 2015.

Terry Branstad l-a susținut pe Trump chiar de la începutul campaniei prezidențiale, iar fiul său a fost ales șeful de campanie al lui Trump în acest stat-cheie.

Președintele ales Donald Trump, care a făcut campanie promițând că va reînființa locurile de muncă din fabrici în SUA, a atacat China pe toate planurile, acuzând-o în special că face o concurență lipsită de loialitate SUA. El a pus capăt, de asemenea, unei tradiții diplomatice de 40 de ani a SUA, acceptând să discute cu președinta Taiwanului, convorbire aspru criticată de Beijing.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...