Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici.×

Donald Trump în Asia: Un turneu fastuos, dar o strategie confuză (comentariu AFP)

Președintele american își încheie marți turneul-maraton în Asia, care s-a desfășurat fără incidente, dar și fără un progres major în probleme-cheie și fără a disipa ceața ce împresoară strategia sa în această parte a lumii, comentează AFP.

Liderii din regiune au rivalizat în eforturile de a flata un președinte american cunoscut ca fiind sensibil la onoruri și fast. 'A fost un covor roșu cum n-a văzut nimeni vreodată', a povestit el, încântat.

Golf și dineu de gală la Tokyo, operă și Orașul interzis în Beijing în timpul unei 'vizite de stat'. Iar la Seul, un toast prezidențial în cinstea unui bărbat care 'îi redă deja Americii grandoarea sa'. Locatarul Casei Albe, novice în diplomație și neobișnuit cu deplasările lungi, a evitat pașii greșiți și a părut mai degrabă relaxat. Însă, dincolo de pozele alese cu grijă, rămân întrebări în ceea ce privește impactul concret al acestui turneu, subliniază AFP.

Din Tokyo până în Manila, trecând prin Seul, Beijing și Hanoi, președintele septuagenar a repetat două priorități: să se accentueze presiunea asupra amenințării nucleare nord-coreene și să se ofere un acces mai bun la piețele asiatice pentru întreprinderile americane.

Însă bilanțul acestor 12 zile, ce se va creiona în timp, ar putea fi sărac. 'Dacă veți compara perioada de dinaintea și cea de după turneul asiatic al lui Trump, veți vedea că nimic nu s-a schimbat în mod real (asupra dosarului nord-coreean)', explică pentru AFP Go Myong-Hyun de la Asan Institute, centru de reflecție cu sediul la Seul. Beijingul, primul partener economic al Beijingului, 'nu a promis nimic nou (...) și își menține poziția', rezumă analistul.

Unii experți sunt de părere că schimburile între cei doi președinți ai primelor două puteri mondiale ar putea aduce roade pe termen mediu. Însă numeroasele documente, semnate cu fermitate ostentativă, sunt adesea simple scrisori de intenție și nu schimbă nimic în ceea ce privește durata deficitelor comerciale abisale ale SUA.

Dincolo de aceasta, tocmai în ceea ce privește viziunea pe termen lung, evoluția raporturilor geo-strategice în această regiune crucială pentru SUA a dezamăgit speranțele investite în această călătorie.

În opinia lui Ryan Hass, fost consilier pentru Asia al lui Barack Obama, turneul lui Trump a întărit impresia că 'regiunea merge înainte și accelerează, în timp ce SUA privesc în urmă'. El citează în special decizia celor 11 țări din Asia-Pacific în vederea prelungirii acordului de liber-schimb (TPP), pe care Trump l-a abandonat brusc. Sau apelurile lui liderului chinez Xi Jinping pentru o 'mondializare ireversibilă', ce contrastează cu naționalismul economic al omologului său american.

AFP subliniază, de asemenea, că în cele 12 zile ale turneului, cel de-al 45-lea președinte al SUA nu a evocat nicio singură dată problema încălzirii climatice. Cu toate acestea, tocmai la Beijing, în urmă cu trei ani, Barack Obama semnase un acord inedit cu China, ce urma să servească drept fundament pentru Acordul de la Paris.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp
loading...

Citește și:

populare
astăzi

1 Comisarul Traian Berbeceanu, mesaj în miez de noapte pentru Dragnea: Nu voi accepta vreodată ca un infractor c…

2 BOMBĂ! Profesor de drept de la Universitatea AI Cuza, coleg cu Tudorel Toader: Nici unul dintre cele 20 de pun…

3 Declarații CUTREMURĂTOARE ale economistului-șef al BNR, Valentin Lazea! Toți românii ar trebui să le citească!

4 Kovesi, răspuns simplu și demn. Fraților, asta are mai mult curaj și sânge rece decât toți pesedeii la un loc!

5 BOMBA nopții! Așa-zisul „Raport” prezentat de T.Toader NU există! Va fi scris în această noapte! Site-ul minis…

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația