Donald Trump oferă liderilor musulmani o alianță împotriva extremiștilor islamiști și cere izolarea Iranului

Donald Trump oferă liderilor musulmani o alianță împotriva extremiștilor islamiști și cere izolarea Iranului

Președintele SUA, Donald Trump, s-a adresat duminică celor 55 de lideri ai unor state musulmane, reuniți la un summit în capitala Arabiei Saudite, Riad, cerându-le să elimine jihadiștii de pe teritoriile țărilor pe care le conduc și să se alăture SUA în demersul de a construi 'un viitor mai bun' pentru toți, el pledând de asemenea pentru 'izolarea' Iranului, transmit agențiile DPA și EFE.

'Nu suntem aici pentru a da lecții și nici pentru a le spune altora cum să trăiască, ce să facă sau cum să-și practice credința. În schimb, le oferim o alianță bazată pe valori și interese comune cu obiectivul de a construi un viitor mai bun', a spus președintele Trump, care le-a transmis liderilor participanți la summit că SUA sunt pregătite să lupte alături de țările lor pentru 'securitate și interese comune'.

El a semnalat că aproape două treimi din populația Orientului Mijlociu este formată din tineri cu vârste sub 30 de ani, apreciind în acest context că există perspective pentru viitorul acestei regiuni care acum este marcată mai degrabă de conflicte și vărsare de sânge.

Pe de altă parte, liderul de la Casa Albă a acuzat Iranul că finanțează terorismul, destabilizează Orientul Mijlociu și susține 'crimele indescriptibile' comise în Siria, motiv pentru care a estimat că 'toate națiunile trebuie să-l izoleze'. 'Din Liban și până în Irak sau Yemen, Iranul finanțează înarmarea și pregătește teroriști, răufăcători și alte grupuri extremiste ce răspândesc distrugere și haos în regiune', a spus Trump în fragmentul din discurs referitor la Iran, o poziție asemănătoare fiind exprimată anterior și de gazda summitului, regele Salman.

Anterior summitului cu cei 55 de lideri, regele Salman a participat împreună cu suveranii celorlalte emirate reunite în organizația Consiliul de Cooperare al Golfului (CGG) la un mini-summit cu Donald Trump, la care a fost anunțată 'crearea unui centru pentru combaterea finanțării terorismului'.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

2 La Stampa / Elveția va refuza internarea la reanimare a bătrânilor bolnavi de coronavirus

3 Ciolacu, reacție dementă după ce a fost amendat de Poliție! Imbecilul se dă persecutat politic!

4 De citit! Asta a lăsat PSD moștenire României!

5 VIDEO Europarlamentar austriac: Nu știu dacă ați văzut cum se cultivă roșiile în Olanda, de aceea nu au gust. …