Donald Trump, starul rock al furiei (reportaj AFP)

Donald Trump, starul rock al furiei (reportaj AFP)

Preşedintele american Donald Trump a făcut apel la respingerea furiei şi divizării, la finalul unui discursul înflăcărat care a durat o oră şi în timpul căruia a făcut totul pentru a alimenta ceea ce cerea să fie combătut, relatează vineri AFP.

În Southaven, statul Mississippi, preşedintele american îi înflăcărează, ca un adevărat star rock al unui gen singular, pe cei circa 10.000 de oameni care au venit special pentru a-l vedea în carne şi oase.

Cu o lună înainte de alegerile parlamentare din 6 noiembrie, mesajul său este acela că o victorie a democraţilor va fi pur şi simplu un dezastru pentru SUA. Ei "vor cufunda ţara în haos", vor deschide uşa "bandelor nemiloase", vor distruge economia şi "vor transforma America în Venezuela".

Aceste atenţionări apocaliptice sunt sistematic urmate de ovaţii ale mulţimii - formată aproape în totalitate din albi - veniţi să-i soarbă cuvintele. La fiecare dintre aceste mitinguri MAGA (Make America Great Again), Donald Trump joacă aceeaşi partitură, iar în Mississippi publicul este fermecat.

"A-i vota pe republicani înseamnă a respinge politica furiei, haosul şi distrugerea promovate de democraţi şi de a ne uni, ca vecini, ca cetăţeni, ca americani", a declarat Trump.

Însă, potrivit AFP, mulţimea este aici în special pentru a se hrăni din furia alimentată de Trump şi din misiunea sa autoproclamată: "Salvaţi America de socialism, salvaţi America de decadenţă".

Observatori străini, la fel ca numeroşi americani, mărturisesc că le vine greu să înţeleagă puterea de atracţie a preşedintelui american care, ca o adevărată tornadă, dă totul peste cap: alianţele tradiţionale din America, alături de ideea unui minim de civilitate într-un discurs public.

Un lucru este cert: miliardarul din New York ştie perfect să-şi ţină susţinătorii cu sufletul la gură, făcând să vibreze fibra patriotică şi alimentând resentimente împotriva a ceea ce ei consideră a fi un atac al stângii contra valorilor tradiţionale ale Americii.

El îi enumeră cu plăcere pe toţi duşmanii desemnaţi ai dreptei americane, provocând de fiecare dată aceeaşi reacţie de exultare: mondialiştii, jurnaliştii "necinstiţi" producători de fake news.

Cele mai mari ironii sunt rezervate senatorilor democraţi care încearcă să blocheze calea spre Curtea Supremă a judecătorului conservator Brett Kavanaugh, acuzat de agresiuni sexuale comise în timpul tinereţii sale. De data aceasta, abandonând orice postură prezidenţială, Trump îşi bate joc fără nicio reţinere de femeia care a formulat acuzaţii împotriva lui Kavanaugh, o profesoară universitară în vârstă de 51 de ani. Mulţimea râde şi aplaudă.

Oponenţii lui Trump recunosc arareori că preşedintele american poate fi cu adevărat amuzant, atunci când demonstrează că este capabil de autoironie. În timpul unei reuniuni care a avut loc săptămâna trecută în Philadelphia cu reprezentanţi din industria electrică, el a întrebat cu voce tare dacă o cască ce i se oferea nu avea să-i deranjeze celebrul său păr blond care face deliciul caricaturiştilor din presă.

Însă, chiar şi umorul este prezent în primul rând pentru a aminti tuturor că Trump şi doar Trump trebuie să fie, în permanenţă, în lumina reflectoarelor. Magnatul asigură că motivul pentru care republicanii nu par a sta prea bine în perspectiva alegerilor de la mijloc de mandat pentru Congres este simplu: numele său nu figurează pe niciun buletin de vot.

Şi, chiar dacă motivul oficial al venirii sale la Southaven este de a-şi aduce sprijinul candidatului republican pentru Senat, el nu ratează ocazia să vorbească despre subiectul său cu adevărat preferat: realegerea lui la viitoarele alegeri prezidenţiale, din 3 noiembrie 2020. "Anul 2020 se anunţă cu adevărat uşor", susţine el de la începutul discursului şi nimeni din mulţime nu pare să se îndoiască de acest lucru. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ar fi primul val al ofensivei”

2 Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi adolescenți. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO

3 Povestea „Regelui Cripto” care trăia în vile de lux și conducea mașini scumpe, dar a ajuns să fie răpit, bătut și arestat

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 „Nimeni nu vrea să moară, să lupte”