Donald Trump sugerează că persoanele care nu sunt albe nu sunt eligibile să candideze la funcția de președinte în SUA

Donald Trump sugerează că persoanele care nu sunt albe nu sunt eligibile să candideze la funcția de președinte în SUA

Donald Trump alimentează o minciună pe rețelele sociale, afirmând că Nikki Haley nu este eligibilă să fie președinte pentru că nu este cetățean american naturalizat - aceeași minciună pe care a răspândit-o despre fostul președinte Barack Obama, vicepreședintele Kamala Harris și senatorul Ted Cruz (R-Texas), arată Yahoo News .

Trump, acuzat că răspândește minciuni despre alți candidați FOTO Profimedia

Trump a postat luni o captură de ecran pe contul său de pe o rețea de socializare, sugerând că Nikki Haley, contracandidata sa republicană la președinție, nu poate fi președinte sau vicepreședinte pentru că "rapoartele indică faptul că părinții ei nu erau cetățeni americani la momentul nașterii sale, în 1972."

Această poveste, publicată de site-ul de extremă dreaptă The Gateway Pundit și distribuită de Trump către cei 5,5 milioane de urmăritori de pe Truth Social, este la fel de urâtă precum este lipsită de sens, se arată în articolul citat. Haley s-a născut în Carolina de Sud. Este cetățean american naturalizat. Este eligibilă să fie președinte.

La fel cum a făcut-o cu Obama, Harris și Cruz când aceștia erau principali săi adversari politici, Trump promovează ideea rasistă că, pentru că Haley are părinți imigranți (din India), ea nu este un adevărat american și, prin urmare, trebuie eliminată din cursa pentru președinție.

Trump a răspândit agresiv această minciună despre Obama , alimentând teorii conspiraționiste despre faptul că fostul președinte s-ar fi născut în Kenya, în loc de Hawaii, așa cum este în realitate. Trump a cerut în mod repetat ca Obama să își prezinte certificatul complet de naștere pentru a dovedi locul nașterii, iar atunci când acesta a făcut acest lucru, Trump a pus la îndoială autenticitatea documentului.

După cinci ani în care a făcut acest lucru, Trump a schimbat brusc direcția în septembrie 2016, recunoscând că Obama s-a născut în Statele Unite și trecând peste această problemă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

În august 2020, Donald Trump a încercat aceleași atacuri la adresa lui Harris. Un purtător de cuvânt al campaniei lui Trump a pus sub semnul întrebării cetățenia lui Harris într-un interviu acordat ABC News, și mai târziu în acea zi, Trump a spus că Harris "nu îndeplinește cerințele" pentru a fi vicepreședinte.

Acesta s-a născut în Oakland, California.

Trump a încercat, de asemenea, să susțină că Cruz trebuia eliminat din cursa pentru președinție pentru că s-a născut în Canada.

În timpul alegerilor primare republicane pentru președinție din 2016, Trump a ridicat în mod repetat întrebări cu privire la nașterea lui Cruz. Acesta, a cărui mamă s-a născut în America, iar tatăl său cubanez, s-a născut în Canada, a susținut întotdeauna că se califică ca cetățean naturalizat prin faptul că s-a născut în străinătate dintr-un părinte cetățean american.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?