Donald Tusk: Închiderea rutei balcanice a fost decisă la Consiliul European

Donald Tusk: Închiderea rutei balcanice a fost decisă la Consiliul European

Așa-numita 'rută a Balcanilor', folosită de migranții din Orientul Mijlociu pentru a ajunge în vestul Europei, a fost închisă după ce statele aflate pe acest traseu au decis să primească migranții doar în baza regulilor Schengen pentru frontiera externă a UE, respectiv numai persoanele cu vize și pașapoarte valabile, în timp ce Ungaria și Bulgaria au ridicat nivelul de alertă pentru a face față unor posibile încercări ale migranților de a folosi rute alternative, relatează agenția EFE. 

La fel cum s-a mai întâmplat și după ce Austria a limitat la 3.200 pe zi numărul migranților primiți la graniță, decizia unei țări, de data aceasta Slovenia, a provocat o reacție similară în lanț a țărilor care o preced pe ruta balcanică, respectiv Croația, Serbia și Macedonia.

Dar acest pas nu a fost o măsură luată unilateral de Slovenia, ci a fost convenită luni la summitul european, a precizat președintele Consiliului European, Donald Tusk. 'Fluxul de imigranți de-a lungul rutei Balcanilor occidentali s-a terminat. Nu au fost decizii unilaterale, ci o decizie comună a Uniunii Europene,' a menționat Tusk într-o postare pe Twitter.

Acum statele de pe ruta balcanică trebuie să gestioneze problema migranților rămași pe teritoriile lor. Potrivit agenției Tanjug, reprezentantul UNHCR (Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați) în Serbia estimează că în această țară sunt în prezent între 1.500 și 2.000 de refugiați. Opțiunile acestora sunt să ceară azil în Serbia, să se întoarcă în țările lor sau să ceară includerea în programul reîntregirii familiilor separate.

Conform altor anunțuri oficiale la care face referire agenția Reuters, autoritățile din Croația încearcă să returneze Greciei un grup de circa 400 de migranți, alți circa 1.000 sunt blocați într-o tabără din Macedonia și încă aproximativ 400 se află într-un 'no man's land' la frontiera dintre Serbia și Macedonia.

O situație mult mai dificilă se înregistrează în prima țară de pe ruta balcanică, respectiv Grecia, unde sunt blocați circa 36.000 de migranți. Posibilitatea ca aceștia să caute rute alternative pentru a ajunge în vestul Europei a pus în alertă autoritățile din Bulgaria și Ungaria.

Ministrul bulgar de interne, Rumiana Bacivarova, a declarat că guvernul de la Sofia va lua 'toate măsurile necesare' pentru a evita ca o nouă rută a migranților să traverseze teritoriul bulgar. Armata și poliția bulgară au efectuat la sfârșitul săptămânii trecute manevre la frontiera cu Grecia pentru a pregăti măsurile de protecție, fiind luată în calcul inclusiv opțiunea închiderii graniței.

La rândul ei, Ungaria a declarat 'situație de criză' în întreaga țară și a decis consolidarea dispozitivului de protecție la granițele sudice. 'Nu știm cum vor reacționa imigranții' aflați încă în țările balcanice care și-au închis granițele, a declarat ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, menționând totodată că Ungaria face pregătiri la frontiera cu România pentru a putea ridica un gard în termen de zece zile dacă va fi necesar.

Odată ce ruta balcanică a fost închisă, UE trebuie să finalizeze până la Consiliul European de săptămâna viitoare înțelegerea cu Turcia în baza căreia aceasta ar accepta readmisia migranților care pleacă de pe teritoriul ei înspre Europa. În schimb, UE ar urma să preia direct din Turcia un număr de refugiați sirieni egal cu cel al migranților readmiși.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…