Dopaj: Federer recomandă ''toleranță zero'' în ce o privește pe Șarapova

Dopaj: Federer recomandă ''toleranță zero'' în ce o privește pe Șarapova

Roger Federer recomandă ''toleranță zero'' în ce o privește pe Maria Șarapova, suspendată doi ani pentru dopaj din cauză că a utilizat meldonium'', potrivit declarației făcute de tenismanul elvețian joi, cu ocazia turneului ATP de la Stuttgart.

Șarapova nu a scăpat de suspendarea obișnuită, contrar altor sportivi care au fost iertați, în ciuda unui control pozitiv la același medicament înscris din ianuarie pe lista produselor interzise.

Jucătoarea rusă în vârstă de 29 ani, care va face apel împotriva acestei decizii la Tribunalul de arbitraj al sportului, și-a anunțat singură controlul pozitiv pe 7 martie la Los Angeles și a recunoscut că a continuat să utilizeze meldonium și în 2016. Ea a precizat atunci că nu avea cunoștință despre lista noilor produse interzise.

''Ea are, bineînțeles, dreptul să se apere, ca oricine altcineva. Însă eu sunt pentru toleranță zero'', a afirmat Federer după succesul dificil în trei seturi (6-4, 5-7, 6-4) în fața americanului Taylor Fritz, pe iarba turneului german.

În apărarea sa, ''țarina'', de cinci ori titrată în Marele Șlem, a explicat că lua acest medicament cu prescripție medicală de 10 ani pentru a-și trata ''un deficit de magneziu, o aritmie cardiacă și pentru că are cazuri de diabet în familie''.

Juriul independent mandat de Federația internațională de tenis (ITF) a pronunțat o suspendare de doi ani împotriva ei pentru ''încălcarea regulamentului antidoping'' și nu de patru ani — dacă ar fi fost dovedită intenția de a-și îmbunătăți performanțele.

''Oricare ar fi cazul, eu nu văd prea mare diferență. Trebuie să fii sigur 100% de ceea ce iei, să-i cunoști efectele și consecințele. Dacă nu faci asta, ar trebui să fii sancționat'', consideră Federer (34 ani), care a declarat forfait pentru turneul de la Roland Garros pentru a se putea recupera după problemele sale lombare.

''Ar trebui să păstrăm eșantioanele analizelor de sânge timp de 10, 15, 20 de ani, pentru a-i descuraja pe potențialii trișori'', a adăugat jucătorul cu 17 trofee majore, care militează pentru ''sancțiuni retroactive'' și ''o eventuală retragere a titlurilor'', dacă este necesar.

AGERPRES (autor: Teodora Oprea, editor: Mircea Lazaroniu, editor online: Simona Aruștei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Uite o întrebare / Cine a luat 5 milioane de euro șpagă pentru Dragnea, la Atena?

3 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

4 Așa o fi?

5 Sebastian Lăzăroiu îl face muci pe Cîțu