Dopaj: Rusia, exclusă pentru doi ani din competiţiile mondiale (TAS)

Dopaj: Rusia, exclusă pentru doi ani din competiţiile mondiale (TAS)

Rusia a fost exclusă timp de doi ani de la competiţiile mondiale majore, inclusiv de la Jocurile Olimpice de la Tokyo din vara anului viitor şi de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, pentru încălcarea regulilor antidoping, a anunţat joi Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), scrie AFP.

Cei trei arbitri desemnaţi de TAS au redus la jumătate sancţiunea propusă anul trecut de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA), care a cerut o suspendare pe patru ani, lăsând totodată posibilitatea sportivilor ruşi care nu au fost niciodată acuzaţi de dopaj să poată concura sub steag neutru.

Rusia este implicată de mai mulţi ani într-un uriaş scandal de dopaj. Agenţia rusă antidoping (RUSADA) a contestat la TAS decizia Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) de a exclude sportivii săi pe patru ani de la marile competiţii internaţionale. De asemenea, Rusia nu poate găzdui evenimente internaţionale de anvergură.

AMA/WADA a dictat această sancţiune deoarece laboratorul antidoping de la Moscova a manipulat unele fişiere înainte de predarea lor către investigatori.

RUSADA a fost suspendată în 2015, după ce au fost descoperite probe privind un dopaj în masă al sportivilor ruşi. În septembrie 2018, RUSADA a fost reinstaurată provizoriu, dar a fost declarată neconformă la sfârşitul anului trecut din cauza datelor manipulate transmise de laboratorul antidoping de la Moscova.

Rusia a fost deja exclusă de la JO de la Rio (2016) şi PyeongChang (2018) din cauza scandalului de dopaj declanşat în urmă cu patru ani, dar unii sportivi ruşi au participat totuşi sub steagul olimpic. AGERPRES (AS - editor: Adrian Drăguţ, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria