Dormiți cu jaluzelele deschise? La ce probleme grave de sănătate vă expuneți, potrivit cercetătorilor

Dormiți cu jaluzelele deschise? La ce probleme grave de sănătate vă expuneți, potrivit cercetătorilor

Dormitul cu jaluzelele lăsate deschise ar putea crește riscul de accident vascular cerebral cu până la 43%, potrivit unui studiu, relatează Daily Mail.

Mulți oameni țin jaluzelele deschise noaptea. Foto: Arhivă

Iluminatul stradal și poluarea cauzată de trafic afectează ciclul natural de somn-veghea al organismului, iar lipsa odihnei pune la încercare inima și alte organe.

Cercetătorii chinezi au făcut această descoperire după ce au comparat datele furnizate de mii de persoane.

Studiul nostru sugerează că nivelurile mai ridicate de expunere la lumina artificială exterioară pe timp de noapte pot fi un factor de risc pentru bolile cerebrovasculare”, a afirmat dr. Jain-Bing Wang, un specialist în sănătate publică implicat în cercetare.

Prin urmare, îi sfătuim pe oameni, în special pe cei care locuiesc în mediul urban, să ia în considerare reducerea acestei expuneri pentru a se feri de impactul său potențial dăunător”, a mai adăugat Wang.

Mulți oameni țin jaluzelele deschise noaptea, în contextul unei noi tendințe privind starea de bine care încurajează oamenii să se „trezească în același timp cu soarele".

Dar oamenii de știință atrag atenția asupra faptului că în jur de 80% din populația lumii locuiește deja în zone poluate de lumină - ceea ce ar putea să le provoace dificultăți în a adormi.

Utilizând Scala Bortle Dark Sky, care stabilește nivelul de lumină al cerului pe timp de noapte de la 1 la 9, oamenii de știință susțin că o noapte fără lună corespunde nivelului unu, adică foarte puțină lumină.

Spre comparație, marile orașe, precum New York, se încadrează la nouă - ceea ce sugerează un nivel ridicat de poluare luminoasă.

Pentru studiu, făcut public luni, 25 martie, în revista Stroke, savanții au recrutat 28.300 de persoane din orașul portuar chinez Ningbo, situat la aproximativ 193 de km sud de Shanghai.

Suprimarea secreției de melatonină

Participanții aveau în medie 62 de ani și nu prezentau antecedente de boli cerebrovasculare - cum ar fi accidentele vasculare cerebrale și anevrismele.

Aceștia au fost urmăriți timp de șase ani - din 2015 până în 2021 - oamenii de știință consemnând cazurile de accident vascular cerebral sau alte boli cerebrovasculare prin intermediul fișelor medicale din spitale.

Ei au identificat 1.278 de cazuri în total, dintre care 900 au fost accidente vasculare cerebrale.

Pentru efectuarea analizei, au fost folosite imagini din satelit pentru a estima poluarea luminoasă de care suferă fiecare pacient pe timp de noapte.

Rezultatele au fost ajustate în funcție de vârstă, sex și venituri pentru a sugera riscul de a suferi de boli cerebrovasculare prin expunerea la lumină pe timp de noapte.

Expunerea la lumina puternică pe timp de noapte ar putea duce la suprimarea secreției de melatonină de către ritmul circadian al organismului”, au transmis cercetătorii.

Acest lucru ar putea duce la modificări în ceea ce privește markerii biologici, inclusiv nivelul ridicat al trigliceridelor... tensiunea arterială și glucoza din sânge, factori care declanșează apariția bolilor cerebrovasculare”, au mai spus oamenii de știință.

Printre limitările studiului se numără faptul că nu au existat date privind expunerea la lumina din interior a participanților sau dacă ei au folosit draperii care nu permit luminii să pătrundă în încăpere.

Cercetarea a fost efectuată, de asemenea, în parte, în timpul COVID-19, care ar fi putut afecta riscul de îmbolnăvire al oamenilor prin schimbări ale stilului de viață.

Poluarea aerului

Studiul a vizat, de asemenea, riscul de boli cerebrovasculare din cauza poluării aerului .

Conform acestuia, cei care locuiesc în zonele cu cele mai ridicate niveluri de particule PM10 - un compus minuscul eliberat de țevile de eșapament ale mașinilor - aveau un risc cu până la 50 % mai mare de a suferi de boli cerebrovasculare, în comparație cu cei expuși la cele mai scăzute niveluri.

Cei expuși la cele mai ridicate niveluri de PM2,5 au avut un risc cu 41% mai mare.

Iar cei expuși la oxid de azot, eliberat de mașini și de zonele industriale, au avut un risc cu 31% mai mare.

Cercetătorii au declarat că nu a existat nicio legătură între poluarea aerului și cea luminoasă și riscul de boli cerebrovasculare.

Explicând în studiu riscul mai mare din cauza poluării aerului, ei au adăugat: „Un risc ridicat de accident vascular cerebral hemoragic poate fi posibil prin provocarea vasoconstricției arteriale, a unei presiuni arteriale ridicate și a unei susceptibilități crescute la ruptura vasculară cerebrală prin declanșarea disfuncției endoteliale".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”