Doroș (ANAF): Veniturile bugetare le depășesc cu 3% pe cele prognozate; nu ne putem compara cu 2015, când TVA era de 24%

Încasările Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au fost constante în primele patru luni ale acestui an și depășesc prognoza bugetară, în ciuda reducerilor de taxe intrate în vigoare la începutul acestui an, în luna ianuarie în mod tradițional încasările fiind mult mai mari datorită consumului crescut din perioada Sărbătorilor de Iarnă, susține președintele ANAF, Dragoș Doroș.

'În ianuarie, încasările au fost mai mari, pentru că toate lunile ianuarie sunt cele mai importante din an, având în vedere că vin după Sărbătorile de iarnă. De 25 de ani încoace, încasările din ianuarie față de februarie sunt mai mari. Anul acesta, este vorba și de încasările cu TVA de 24%, aferente consumului de Crăciun, care nu pot fi comparate cu încasările din februarie (pe consumul redus din ianuarie — n. r.), cu TVA de 20%. Dar, dând la o parte luna ianuarie, care este excepțională în mod tradițional, în lunile următoare încasările au fost constante și suntem cu încasările peste prognoza bugetară', a explicat, pentru AGERPRES, Dragoș Doroș.

El a vorbit și despre încasările totale la buget în primele patru luni ale anului și a explicat de ce acestea sunt mai mici, în termeni nominali, decât cele din perioada similară a anului trecut.

'Veniturile care se compară în anul 2016 cu 2015 trebuie aduse mai întâi la o bază comună, pentru a nu compara mere cu pere, având în vedere că impozitarea de anul trecut este diferită față de anul acesta. Putem compara banii care au intrat la buget anul trecut cu banii care au intrat anul acesta, numai că anul trecut aveam cotă de TVA de 24% la toate produsele, iar anul acesta avem de 20% cotă generală și 9% la alimente. Și atunci nu mai este normal să faci comparația între anul trecut și anul acesta, ci trebuie să ne referim la ceva neutru — și anume la prognoza bugetară pe încasări, pentru că aceasta a fost construită în așa fel încât să ia în considerare aceste modificări de taxe. Și noi, acum, pe ce avem pe prognoză, pe primele patru luni, suntem cu încasările cu 3% peste prognoză, respectiv 66,62 miliarde de lei venituri cumulate. 3% înseamnă 736 de milioane de lei în plus', a precizat Doroș.

Potrivit acestuia, o altă provocare a constat în faptul că, la realizarea prognozei, nu existau date concrete cu privire la TVA încasată din consumul de alimente și cea din produse nealimentare.

'Acum, suntem mai înaintați și putem să vedem exact cât provine din fiecare sector. În cifre absolute, am încasat mai puțin din TVA decât anul trecut cu 1,7 miliarde de lei, cu cotă redusă de la 24% la 20%, respectiv 9%. Dar, față de prognoză, suntem în acest moment cu 436 de milioane de lei în plus. Și mai am o mențiune: am restituit mai mult decât anul trecut cu 255 de milioane de lei', a mai spus șeful Fiscului.

Totodată, el a reamintit că, în cazul impozitului pe profit, încasările au fost cu 7% peste program, în primele patru luni ale anului, la impozitul pe venit (salarii și cele asimilate salariilor) cu 5% peste program, iar la accize cu 2% în plus.

'La accize avem niște aspecte care nu au putut fi luate în considerare când s-a realizat prognoza. Și anume că avem Legea antifumat, care a determinat un recul în consum, Directiva Europeană care modifică pachetele de țigări. Este o lege în Parlament care așteaptă să fie adoptată, dar termenul de transpunere este 20 mai, iar producătorii nu știu cum vor arăta pachetele de țigări. Și, atunci, stocurile și producția încă stau. Și din această cauză, la accizele din tutun ne așteptam să avem încasări mai mici, dar per total suntem cu 2% peste prognoză', a adăugat Doroș.

Potrivit acestuia, și la Fondul Național Unic de Sănătate veniturile au fost în creștere față de prognoză, în perioada menționată, cu 5%, la asigurările sociale de stat cu 1%, iar la șomaj este o creștere de 12%.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 După ce citiți acest text să nu uitați că Institutul Cantacuzino a fost îngropat de Ponta

2 FOTO / VIDEO Priviți unde și-a izolat Pentagonul echipele de comandă pentru a monitoriza pandemia

3 VIDEO „Da, te poți infecta din aer, în anumite condiții. Masca: obligatorie. Trei scenarii pentru sfârșitul cr…

4 Ministrul Sănătăţii, mesaj dur: „Au venit de frică, dar bravează, au fugit de moarte, dar pot aduce moartea”. …

5 Tablou cu viruși punând la cale un nou atac asupra României

recomandări

Te ia DNA: Mihai Mohaci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă