Doroș: Lista cu datornicii persoane fizice s-a înjumătățit de la începutul lunii aprilie până în momentul publicării

Pe lista datornicilor persoane fizice erau peste 400.000 de nume la începutul lunii aprilie 2016, dar numărul s-a redus la jumătate până la momentul publicării, respectiv 16 mai 2016, având în vedere că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a trimis notificări cu privire la datoriile existente, a declarat miercuri președintele ANAF, Dragoș Doroș.

"Publicarea listelor a început în luna mai, dar s-au publicat mai întâi contribuabilii persoane juridice, iar persoanele fizice la jumătatea lunii mai. În acest interval, lista cu persoane fizice aproape s-a înjumătățit, pentru că am trimis notificări, am avut un dialog permanent și le-am cerut oamenilor să își aducă datoriile la zi. Dacă publicam lista la începutul lunii aprilie, erau de două ori mai multe persoane fizice decât am publicat în a doua jumătate a lunii mai", a explicat Doroș.

Potrivit acestuia, publicarea listelor poate fi considerată un succes total. "La contribuabilii mari, mijlocii și mici nu am avut nicio problemă. Singurele probleme au fost la persoanele fizice, la care, din 185.000, Autoritatea pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a semnalat șapte inadvertențe, care înseamnă 0,003% din total. Noi ne dorim să nu fie nicio inadvertență, dar cred că suntem într-o statistică bună", a mai spus Doroș.

Președintele ANAF a răspuns unor întrebări cu privire la publicarea de către Fisc și a listelor cu persoanele cu mari averi și risc fiscal, dar și a datoriilor pe care statul le are la contribuabili. Doroș explicat că, în aceste cazuri, ANAF nu are baza legală necesară publicării informațiilor respective.

Lista cu persoanele fizice care figurează cu restanțe la Fisc mai mari de 1.500 de lei, la data de 31 martie 2016, și neachitate, a fost publicată în 16 mai și conține 187.230 de contribuabili, care totalizează obligații fiscale restante de 3,4 miliarde de lei, rezultate inclusiv din activități economice independente sau profesii libere.

Instituția preciza, la data respectivă, că din totalul restanțelor se pot recupera circa 2,3 miliarde de lei (67,6%).

Potrivit Fiscului, contribuabilii cu restanțe fiscale înregistrate au primit notificări prealabile și li s-a oferit astfel posibilitatea stingerii datoriilor sau clarificării situației fiscale, iar în cazul în care astfel de situații sunt constatate de contribuabili după publicare, listele vor fi actualizate la cererea acestora.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

4 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

5 VIDEO Generalul Oprea face ordine la Suceava: Cadrele medicale care refuză carantina au ca variante șomajul te…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai înduioșătoare poze cu animăluțe pe care le-ai văzut