Dosar "Black Cube": Procurorii cer 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare pentru israelianul David Geclowicz

Dosar "Black Cube": Procurorii cer 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare pentru israelianul David Geclowicz

Procurorii DIICOT au solicitat luni judecătorilor de la Tribunalul București condamnarea israelianului David Geclowicz la 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare, după ce acesta și-a recunoscut vinovăția în dosarul "Black Cube" privind hărțuirea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Procurorul de ședință a cerut condamnarea lui David Geclowicz la 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, precum și aplicarea unui termen de 3 ani sub supraveghere.

Avocatul lui David Geclowicz a declarat că acesta își recunoaște faptele și a semnat acordul de recunoaștere a vinovăției în cunoștință de cauză.

"Este un tânăr la început de viață. A stat 120 de zile în arest. Nu are trecut infracțional. E mai folositor societății dacă se va reintegra. A dat dovadă de sinceritate. Provine dintr-o familie închegată. A venit în România trimis de o firmă în calitate de angajat, nu ca un potențial infractor. Îl așteaptă un viitor normal", a spus avocatul.

David Geclowicz a declarat în sala de judecată că îi pare rău pentru toate părțile care au suferit în acest caz și pentru tot ce a făcut.

"Am fost trimis aici de compania unde lucrez. E primul meu job. Lucram la această companie de câteva luni. După ce am fost arestat, am înțeles gravitatea faptelor. Am dat toate informațiile pe care le dețineam. Vreau să spun că nu am un trecut infracțional, nu am fost niciodată pe punctul de a comite o infracțiune. Pentru mine, pentru familie și pentru prietena mea a fost un șoc total. A fost o perioadă foarte dificilă, cele 4 luni petrecute în arest fiind un coșmar. M-am gândit la viitorul meu și vreau să fac ceva bun și util cu viața mea. Am nevoie de această șansă. Știu că în viitor nu e nicio șansă ca eu să încalc legea. Am cooperat cu investigatorii. Știu că pot să fiu de ajutor pentru societate și familie. Mă voi supune tuturor regulilor impuse de instanță. Îmi pare rău", a spus David Geclowicz în limba engleză, el fiind însoțit de un traducător.

Avocatul Sorin Fusea, parte vătămată în dosar, căruia i-a fost spart emailul, a spus la proces că modul în care procurorii DIICOT au soluționat acest dosar îi este nefavorabil.

"Inculpatul nu a fost complice, ci coautor. Sunt avocat de penal și faptul că cineva mi-a accesat adresa pe care aveam corespondența despre dosare este un lucru grav", a declarat avocatul.

Instanța a rămas în pronunțare și va decide dacă acceptă acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de David Geclowicz cu procurorii DIICOT.

Doi israelieni puși sub acuzare în dosarul "Black Cube" — Ron Weiner și David Geclowicz — și-au recunoscut vinovăția și au încheiat un acord cu procurorii DIICOT pentru a primi pedepse reduse. Potrivit acestui acord, Ron Weiner și David Geclowicz au acceptat să primească o condamnare cu suspendare.

Trei israelieni au fost puși sub acuzare în acest dosar — Ron Weiner, David Geclowicz și Yossi Barkshtein. Ultimul a reușit să fugă din România, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă.

Conform DIICOT, Ron Weiner este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrității datelor informatice, în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

David Geclowicz este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrității datelor informatice și complicitate la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziții de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv (Israel), cât și în Londra (UK), împreună cu mai mulți angajați ai firmei, printre care și cei doi inculpați, Weiner Ron și Geclowicz David, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii mai multor infracțiuni, respectiv infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător și hărțuitor, producătoare de temeri, precum și atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii de conturi de poștă electronică, activități urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept al conținutului acestora", susțin procurorii DIICOT.

În cadrul grupării astfel constituite, Ron Weiner și David Geclowicz aveau roluri și sarcini precis trasate. Astfel, Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activității, deținând cunoștințele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing și de compromiterea efectivă a conturilor de email, în timp ce, în prealabil, David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia și anturajul Laurei Kovesi și de obținerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care în continuare formau ținta atacurilor informatice.

De asemenea, procurorii l-au pus sub urmărire penală pe fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, aflat în prezent în arest preventiv. Dragomir a ocupat funcția de șef grupare sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire și Combatere Terorism din cadrul SRI. În anul 2015, el a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență și spălare a banilor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...