Dosar Colectiv/Vlad Voiculescu: Judecătorii au mers către pedepse exemplare; sper să se facă dreptate până la capăt

Dosar Colectiv/Vlad Voiculescu: Judecătorii au mers către pedepse exemplare; sper să se facă dreptate până la capăt

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat, luni, că judecătorii au optat pentru pedepse "exemplare" în dosarul Colectiv, adăugând că vinovaţii ar trebui căutaţi şi printre cei care au generat întârzieri în transferul victimelor incendiului în centre specializate din străinătate.

"Pare că judecătorii au mers către pedepse exemplare, ceea ce e de înţeles, dacă luăm în considerare numărul de vieţi omeneşti pierdute şi distruse de acest incident. Deocamdată pedepsele nu sunt definitive şi sper ca în acest dosar să se facă dreptate până la capăt. (...) Vinovaţii nu sunt de căutat doar între cei care au pricinuit incidentul, ci şi în cele ce au urmat. Şi mă refer aici în special la primele zile după Colectiv şi la întârzierea transferului pacienţilor în centre specializate din străinătate, întârziere care i-a costat pe mulţi viaţa. Întârziere care a avut la bază raţiuni politice, ce nu au niciodată ce căuta în actul medical", a afirmat Voiculescu, pentru AGERPRES.

Fostul ministru şi-a exprimat speranţa ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple pe viitor, iar prevederile legale să fie respectate.

"Nu pot decât să sper că lucrurile se vor schimba. Avem nevoie de reguli bune şi avem nevoie ca aceste reguli să fie aplicate în ţara noastră", a subliniat el.

Tribunalul Bucureşti a pronunţat luni sentinţa în dosarul Colectiv, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone fiind condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru club .

Totodată, Tribunalul a decis condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - la câte 11 ani şi 8 luni închisoare, pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă - patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists - a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare . În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale din Primărie) a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior) - 7 ani, Ramona Sandra Moţoc (referent superior) - 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, acuzate de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, au fost condamnate la 470 zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei amendă pe zi. De la SC Colectiv Club SRL a mai fost confiscată şi suma de 62.298 lei.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Am fost sus acolo unde majoritatea oamenilor vor să ajungă. Nu e nimic acolo. E pustiu. Întoarceți-vă la lucrurile simple”

2 Când candidezi doar la prostie, nu la președinție...

3 VIDEO O simplă povestioară din Ucraina...

4 Așa o fi?

5 Fosta judecătoare de la CCR Simona-Maya Teodoroiu a murit la doar 55 de ani