Dosar ''Mineriada'' / Roman: Acuzația - o mistificare; cauzele violențelor nu au fost cercetate, asta e problema zilei de 13 iunie

Dosar ''Mineriada'' / Roman: Acuzația - o mistificare; cauzele violențelor nu au fost cercetate, asta e problema zilei de 13 iunie

Fostul premier Petre Roman a declarat marți pentru AGERPRES că acuzația formulată împotriva sa în dosarul "Mineriada din 13-15 iunie" este "fabricată", fiind vorba despre "o mistificare".

"Eu pur și simplu consider că această acuzație este o acuzație fabricată, o mistificare. (...) Cauzele violențelor din 13 iunie nu au fost cercetate. Nici cei care au comis incendierile și asalturile asupra Prefecturii București sau Poliția București, Ministerul de Interne și Televiziune nu au fost cercetați și cu atât mai mult sancționați. Deși, după cum știți, misiunea procurorilor este să apere instituțiile statului. (...) Aceste fapte nu au fost cercetate și nici sancționate. Or, ele constituie cea mai importantă problemă din ziua de 13 iunie", a afirmat Petre Roman.

În context, fostul premier a susținut că i se pare aberant faptul că "nu s-a verificat dacă printre cei care s-au constituit victime nu se află și făptuitori".

"Adică, cei care au fost făptuitorii acelor violențe nu există la ora asta. Nu numai că trebuia să-i cunoaștem, trebuiau să fie trimiși în judecată, pentru că ei sunt cei care au condus la situația care s-a produs în 14 iunie", a explicat Petre Roman.

Fostul premier s-a arătat surprins și de faptul că "în acuzație nu se vorbește la concret în legătură cu răspunderea prim-ministrului".

"Se spune doar că a fost o acțiune îndreptată împotriva populației pașnice. Lucru cu desăvârșire fals, pentru că acțiunea poliției a fost cerută de ministrul de Interne, cerută de procurorul general al republicii și avea ca scop un lucru precis, și anume restabilirea traficului în Piața Universității, după ce fusese întrerupt două luni aproape. Nu a fost vorba niciodată despre reprimarea populației", a mai declarat fostul premier.

Acesta a amintit și de discuțiile care au avut loc la Guvern în acele zile și de rezultatul acestora.

"În ziua de 11 iunie, a avut loc un marș de la Piața Univeristății la Guvern. Au cerut să stea de vorbă cu reprezentanții Guvernului. Întâmplător, eu nu eram acolo, eram chiar la Palatul Scroviștea, la președintele Ion Iliescu. Dar m-a sunat secretarul general al Guvernului, Sever Georgescu, și m-a anunțat că protestatarii vor să poarte un dialog cu noi. Am spus 'foarte bine'. Au fost primiți de viceprim-ministrul Anton Vătășescu, dar și de secretarul general al Guvernului, Sever Georgescu. (...) Au căzut de acord să elibereze traficul în Piața Universității, iar dumnealor, dacă vor să protesteze, să o facă în afara zonei de trafic. Acesta a fost acordul la care s-a ajuns. Reprezentanții s-au întors în Piața Universității și acolo, din nenorocire, Asociația 21 Decembrie și Asociația Alianța Poporului au respins acest acord. Procurorul militar m-a întrebat — când am depus mărturia: 'Dacă acordul ar fi fost respectat, dacă Asociația 21 decembrie nu ar fi blocat acesta acord, ce s-ar fi întâmplat?' Nu s-ar mai fi întâmplat nimic. Se restabilea traficul și nu se mai întâmpla nicio nenorocire, nicio tragedie așa cum s-a întâmplat", a mai declarat Roman.

Fostul premier a mai susținut că, în cazul său, nu se poate vorbi "de o acțiune împotriva populației", menționând că nu a avut nicio implicare în chemarea minerilor.

"Nu avem de-a face cu o acuzație în sens juridic, ci avem de-a face mai degrabă cu o opinie politică. Pentru că o acuzație în termeni juridici trebuie să se așeze pe fapte. Or, nu vorbim decât de consecințe, nu de cauze și de legătura dintre cauze și efecte. (...) În legătură cu venirea minerilor, eu, prim-ministru, am afirmat că nu am fost implicat în niciun fel. Lucrul acesta părea dovedit, acum este încadrat foarte general 'o acțiune împotriva populației pașnice'. Cum, de ce s-a făcut, eu nu am detaliile deocamdată", a conchis Petre Roman.

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată de procurorii militari pentru infracțiuni contra umanității în dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990" .

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante