Două actrițe iraniene renumite au fost arestate pentru susținerea protestelor antiguvernamentale

Două actrițe iraniene renumite au fost arestate pentru susținerea protestelor antiguvernamentale

Două actrițe importante din Iran au fost arestate pentru că au susținut în mod public protestele antiguvernamentale în masă, relatează presa de stat.

Protestele au izbucnit în septembrie, după moartea Mahsa Amini aflată în custodia poliției FOTO:AFP

Hengameh Ghaziani și Katayoun Riahi sunt acuzate de complicitate și că au acționat împotriva autorităților iraniene, precizează agenția de presă Irna, citată de BBC.

Ambele femei au apărut anterior în public fără hijab - un gest de solidaritate cu protestele care au izbucnit în septembrie, după moartea unei femei aflate în custodia poliției.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost reținută de poliția morală din capitala Teheran, pentru că ar fi încălcat regulile stricte privind hijab-ul. Ea a murit pe 16 septembrie, trei zile mai târziu.

Au existat informații potrivit cărora ofițerii ar fi bătut-o cu un baston și i-ar fi lovit capul de un vehicul, însă poliția a negat că ar fi fost maltratată și a spus că a suferit un atac de cord.

Ghaziani și Riahi - ambele actrițe multipremiate - au fost reținute duminică la ordinul procuraturii iraniene, potrivit Irna.

Înainte de arestare, Ghaziani a scris pe rețelele de socializare că „orice s-ar întâmpla, să știți că, ca întotdeauna, voi fi alături de poporul iranian”.

„Aceasta este poate ultima mea postare”, a adăugat ea.

Actrițele se numără printre numeroasele personalități publice iraniene care și-au exprimat sprijinul față de protestatarii care se revoltă împotriva sistemului clerical al țării.

Anterior, duminică, Ehsan Hajsafi, căpitanul echipei naționale de fotbal a Iranului la Cupa Mondială din Qatar, a declarat că „trebuie să acceptăm faptul că condițiile din țara noastră nu sunt corecte și că poporul nostru nu este fericit”.

Separat, șeful federației iraniene de box, Hossein Soori, a anunțat că nu se va întoarce acasă de la un turneu din Spania din cauza reprimării violente a protestelor din țara sa.

Activiștii pentru drepturile omului au declarat că aproximativ 400 de demonstranți au fost uciși și alți 16.800 au fost arestați în timpul represiunii forțelor de securitate.

Liderii iranieni spun că protestele sunt „revolte” orchestrate de dușmanii străini ai țării.

Cel puțin cinci protestatari au fost condamnați la moarte în legătură cu demonstrațiile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…