Două alpiniste americane, ucise de avalanşe în Tibet. Căutarea cadavrelor ar putea fi reluată la primăvară

Două alpiniste americane, ucise de avalanşe în Tibet. Căutarea cadavrelor ar putea fi reluată la primăvară

China a suspendat toate activităţile pe Muntele Shishapangma după ce două avalanşe produse, sâmbătă, în această zonă, au provocat moartea alpinistei americane Anna Gutu şi a ghidului ei nepalez, Mingmar Sherpa, potrivit presei de stat chineze, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Cele două alpiniste au fost ucise de avalanșe FOTO Arhivă Adevărul

Colega ei, alpinista americană Gina Marie Rzucidlo, şi ghidul său nepalez Tenjen Sherpa au fost declaraţi dispăruţi în aceeaşi zi după ce avalanşele s-au produs pe versanţii aflaţi la altitudini de 7.600 de metri, respectiv 8.000 de metri, în timp ce peste 50 de alpinişti şi ghizii lor urcat pe vârf.

Încercau să doboare recorduri

Familia Rzucidlo doreşte să anunţe că autorităţile chineze au declarat-o pe sora mea Gina şi pe şerpaşul ei Tenjen Lama decedaţi”, a declarat Christy Rzucidlo într-o postare pe Facebook.

Solicitările de căutare cu elicopterul din Nepal au fost respinse de guvernul chinez. Ni s-a spus că o căutare a cadavrelor lor ar putea fi reluată în primăvară, după ce condiţiile meteorologice vor deveni favorabile”, a adăugat ea.

Autoritatea sportivă din Tibet şi ambasada Statelor Unite la Beijing nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de a face comentarii.

Rzucidlo şi Gutu urcau separat cu ghizi, fiecare încercând să devină prima femeie americană care escaladează toate cele 14 vârfuri ale lumii de peste 8.000 de metri altitudine. Shishapangma era ultimul lor vârf.

Însoţitorul lui Rzucidlo, Tenjen Sherpa, a fost recent ghidul norvegiencei Kristinei Harila în timpul ascensiunii acesteia pe K2 din Pakistan , în iulie, ultimul lor vârf de 8.000 de metri cucerit în 92 de zile. Ei au devenit astfel cei mai rapizi alpinişti din lume care au escaladat toate cele 14 cele mai înalte vârfuri ale lumii. Tenjen Sherpa şi Kristin Harila au cucerit vârful Shishapangma în aprilie.

Shishapangma, considerat unul dintre cele mai uşor de escaladat vârfuri

Autorităţile chineze au început să permită accesul echipelor de alpinişti străini în Tibet în 2023, după trei ani de restricţii stricte asociate COVID-19 în timpul cărora alpiniştilor străini le-a fost refuzată şansa de a urca pe vârful Shishapangma, care se află în întregime în China.

Sâmbătă, un total de 52 de alpinişti, inclusiv din Statele Unite, Marea Britanie, România, Albania, Italia, Japonia şi Pakistan, escaladau acest munte la momentul la care s-au produs avalanşele.

Shishapangma este considerat unul dintre cele mai uşor de escaladat vârfuri dintre munţii cu altitudini de peste 8.000 de metri.

Până în prezent, au fost înregistrate peste 300 de ascensiuni reuşite pe Shishapangma, aproape 10% dintre alpiniştii care au încercat să cucerească acest vârf murind în timpul încercărilor lor, potrivit estimărilor private. Spre comparaţie, rata de deces pentru Annapurna I din Nepal, unul dintre cele mai periculoase vârfuri din lume, este de aproape 30%.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?