Două avioane ale armatei americane survolează Europa de Sud-Est pentru a dovedi „angajamentul” SUA faţă de membrii NATO

Două avioane ale armatei americane survolează Europa de Sud-Est pentru a dovedi „angajamentul” SUA faţă de membrii NATO

Două avioane ale armatei americane survolează, luni, mai multe ţări din sud-estul Europei, într-o nouă demonstraţie de forţă menită să sublinieze „angajamentul” SUA faţă de membrii NATO, pe fondul războiului din Ucraina, a anunţat comandamentul american, relatează AFP.

Bombardier britanic B-52 / Foto EPA-EFE

Bombardierele britanice de tip B-52 Stratofortress „vor efectua survoluri la nivel scăzut în sud-estul Europei”, luni după-amiaza, potrivit unui comunicat al armatei.

Avioanele vor trece de la ora locală 14.35 peste capitala Macedoniei de Nord, Skopje, apoi peste Piaţa Skanderbeg din inima capitalei Albaniei, Tirana. Ele vor zbura apoi peste coasta Muntenegrului şi, în cele din urmă, deasupra oraşului croat Dubrovnik, în jurul orei 13.10 GMT (16.10, ora României).

„Scopul fiecărui survol este de a demonstra angajamentul şi asigurarea Statelor Unite faţă de aliaţii şi partenerii NATO aflaţi în sud-estul Europei”, potrivit ”Forţelor Aeriene”.

Pentru NATO, invazia Rusiei în Ucraina la sfârşitul lunii februarie a dus la o extindere a alianţei, prin viitoarea aderare a Suediei şi Finlandei, care au renunţat la neutralitatea lor tradiţională. Candidatura lor în procesul de aderare la NATO a fost deja ratificată de Statele Unite şi mai mult de jumătate din cei 30 de membri ai NATO.

Preşedintele american Joe Biden a făcut din restabilirea relaţiilor transatlantice, afectatede predecesorul său Donald Trump, o prioritate a politicii sale externe. Alianţa Nord-Atlantică face parte din „fundaţiile de securitate” ale Statelor Unite, a spus Biden, recent.

În iunie, două avioane de vânătoare de tip F35 au survolat deja ţările baltice, unde NATO şi-a întărit şi prezenţa la sol.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...