„Două creiere, o singură minte”

„Două creiere, o singură minte”

Oficialii israelieni numesc atacul devastator de săptămâna trecută comis de Hamas ''momentul 11 septembrie al Israelului''. ''Creierul'' din spatele atacului, teroristul palestinian Mohammed Deif, îl numește "Al-Aqsa Flood". Fraza pe care cel mai căutat om din Israel a folosit-o într-o înregistrare audio difuzată sâmbătă, în timp ce Hamas a lansat mii de rachete din Fâșia Gaza, a indicat că atacul a fost o răzbunare pentru raidurile israeliene la moscheea Al Aqsa din Ierusalim.

Potrivit unei surse apropiate de gruparea teroristă Hamas, Mohammed Deif a vrut sa se razbune pe Israel pentru un incident petrecut în mai 2021. Atunci, Israelul a luat cu asalt moscheea Al Aqsa în timpul Ramadanului. "Toate acestea au alimentat și aprins furia", a declarat sursa, potrivit Reuters.

Acea luare cu asalt a complexului moscheii, de mult timp un punct de foc pentru violențe pe probleme de suveranitate și religie în Ierusalim, a contribuit la declanșarea a 11 zile de lupte între Israel și gruparea teroristă Hamas.

După mai bine de doi ani, asaltul de sâmbătă, cea mai gravă breșă în apărarea israeliană de la conflictul arabo-israelian din 1973, a împins Israelul să declare război și să lanseze atacuri de represalii în Gaza.

Supraviețuitor a șapte tentative de asasinat israeliene, cea mai recentă în 2021, Deif vorbește rar și nu apare niciodată în public. Așa că atunci când canalul de televiziune al Hamas a anunțat că urmează să vorbească sâmbătă, palestinienii au știut că se pregătește ceva important.

,,Astăzi, furia lui Al Aqsa, furia poporului și națiunii noastre explodează. Mujahedinii noștri (luptători), astăzi este ziua voastră de a-l face pe acest criminal să înțeleagă că timpul său s-a încheiat", a spus Deif în înregistrare.

Două creiere, o singură minte stau in spatele atacului nemilos asupra Israelului

Există doar trei imagini ale lui Deif: una în vârstă de 20 de ani, o alta cu el mascat și o imagine a umbrei sale, care a fost folosită atunci când a fost difuzată caseta audio.

Nu se știe unde se află Deif, deși cel mai probabil se află în Gaza, în labirintul de tuneluri de sub enclavă. O sursă de securitate israeliană a declarat că Deif a fost implicat direct în planificarea și aspectele operaționale ale atacului de pe 7 octombrie 2023.

Surse palestiniene au declarat că una dintre casele din Gaza bombardate in aceste zile de aviația israeliană aparținea tatălui lui Deif. Fratele lui Deif și alți doi membri ai familiei au fost uciși în urma atacului, potrivit surselor.

Sursa apropiată de Hamas a declarat că decizia de a pregăti atacul a fost luată în comun de Deif, care comandă Brigăzile Al Qassam ale Hamas, împreună cu Yehya Sinwar, liderul Hamas în Gaza, dar a fost clar cine a fost arhitectul.

Informațiile despre atacul asupra Israelului, cunoscute doar de o mână de lideri Hamas

"Sunt două creiere, dar există o singura minte", a declarat sursa, adăugând că informațiile despre operațiune erau cunoscute doar de o mână de lideri Hamas.

Secretul a fost de așa natură încât Iranul, dușmanul declarat al Israelului și o sursă importantă de finanțare, pregătire și armament pentru gruparea teroristă Hamas, știa doar în termeni generali că mișcarea plănuia o operațiune majoră și nu cunoștea momentul sau detaliile, potrivit unei surse apropiate de Hamas.

Sursa a declarat că, deși Teheranul știa că se pregătea o operațiune majoră, aceasta nu a fost discutată în niciun format comun care să implice Hamas, conducerea palestiniană, militanții libanezi Hezbollah, susținuți de Iran, și Iranul.

"A fost un cerc foarte strâns", a declarat sursa.

Autoritatea supremă a Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat marți că Teheranul nu a fost implicat în atacul asupra Israelului. Washingtonul a declarat că, deși Teheranul a fost complice, nu a avut informații sau dovezi care să indice participarea directă a Iranului la atacuri.

Planul, așa cum a fost conceput de Deif, a implicat un efort prelungit de înșelăciune. Israelul a fost făcut să creadă că Hamas, un aliat al Iranului, dușmanul jurat al Israelului, nu era interesat de lansarea unui conflict și că se concentra în schimb pe dezvoltarea economică în Gaza, unde mișcarea este la putere.

Dar, în timp ce Israelul a început să ofere stimulente economice muncitorilor din Gaza, luptătorii grupării erau antrenați și instruiți, adesea în văzul armatei israeliene, a declarat o sursă apropiată Hamas.

"Ne-am pregătit pentru această bătălie timp de doi ani", a declarat Ali Baraka, șeful pentru relații externe al Hamas.

Teroristul palestinian Mohammed Deif controlează Hamas din umbră

Născut sub numele de Mohammad Masri în 1965 în tabăra de refugiați Khan Yunis, înființată după războiul arabo-israelian din 1948, liderul militant a devenit cunoscut sub numele de Mohammed Deif după ce s-a alăturat Hamas în timpul primei Intifade, sau revoltă palestiniană, care a început în 1987.

El a fost arestat de Israel în 1989 și a petrecut aproximativ 16 luni în detenție, a declarat o sursă Hamas.

Deif a obținut o diplomă la Universitatea Islamică din Gaza, unde a studiat fizică, chimie și biologie. A manifestat o afinitate pentru arte, conducând comitetul de divertisment al universității și jucând pe scenă în comedii.

Urcând în rândurile Hamas, Deif a dezvoltat rețeaua de tuneluri a Hamas și s-a perfectionat în fabricarea de bombe. Timp de zeci de ani a fost în fruntea listei celor mai căutate persoane din Israel, fiind considerat personal responsabil pentru moartea a zeci de israelieni în atentate sinucigașe cu bombă.

Pentru Deif, rămânerea în umbră a fost o chestiune de viață și de moarte. Surse din Hamas au declarat că și-a pierdut un ochi și a suferit răni grave la un picior într-una dintre tentativele de asasinat ale Israelului.

Soția sa, fiul său de 7 luni și fiica sa de 3 ani au fost uciși de un atac aerian israelian în 2014.

Supraviețuirea sa în timp ce conducea aripa armată a Hamas i-a adus statutul de erou popular palestinian. În videoclipuri, el este mascat sau se vede doar o umbră a sa. El nu folosește tehnologi moderne, cum ar fi telefoanele inteligente, a declarat sursa apropiată Hamas. SURSA: defenseromania.ro



Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat