Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Două gene sunt legate de riscurile cardiovasculare (studiu)

Cercetătorii americani au identificat două gene ale căror modificări pot crește sau reduce riscul de boli cardiovasculare, potrivit unui studiu care pornește de la analiza datelor genetice a peste 190.000 de persoane, publicat miercuri în revista 'New England Journal of Medicine', citat de agenția France Presse (AFP).

Aceasta descoperire ar putea ajuta la ghidarea eforturilor de cercetare pentru dezvoltarea de noi tratamente preventive similare, de exemplu, celor cu statine, prescrise în prezent pentru reducerea colesterolului rău și a riscului de boli cardiovasculare.

"Am identificat mai multe variații genetice la numeroase gene asociate protecției împotriva bolilor de inimă coronariene", a declarat dr.Nathan Stitziel, profesor de medicină și genetică la facultatea de medicină a Universității Washington din St. Louis, unul dintre principalii autorii ai acestui studiu.

"Rezultatele noastre susțin ideea că terapiile care acționează asupra unui mecanism de reglare a trigliceridelor majore, grăsimile, ar trebui să ajute la oprirea formării de plăci pe artere și la protejarea împotriva riscului de infarct miocardic", a explicat specialistul citat de AFP.

Pentru a ajuta la descoperirea moleculelor care acționează asupra acestor gene, cercetătorii au analizat datele genetice ale unor pacienți cu boală coronariană și ale altora sănătoși.

Ei au controlat 220.000 variante genetice ale proteinelor modificate pentru a determina care dintre acestea acționează asupra riscului de boli cardiovasculare.

În cadrul acestui studiu, autorii au avut de asemenea posibilitatea de a confirma rolul acelor gene deja cunoscute pentru faptul că, fie oferă o protecție, fie creează o vulnerabilitate cardiovasculară și au identificat două gene noi implicate în aceste procese, pe care le-au denumit ANGPTL4 și SVEP1.

Anomaliile rare ale genei ANGPTL4 R sunt legate de un risc scăzut de patologii ale arterelor coronare, care variază între o rată de 14% a modificărilor reduse, până la o rată de 50% în cazul în care o copie întreagă a acestei gene este dezafectată.

Această genă ANGPTL4 este cunoscută de mult timp ca acționând asupra trigliceridelor, ale căror niveluri din sânge sunt considerate un marker al riscului cardiovascular.

Cealaltă genă, SVEP1 indică o corelație opusă cu riscul de patologii ale arterelor coronare, o alterare rară a sa crescând acest risc cu 14%.

Această descoperire pare să confirme că nivelurile ridicate ale trigliceridelor cresc riscul de boli cardiace coronariene. Cercetătorii au crezut până acum că o prea mare concentrare a acestor grăsimi poate fi un semn al manifestării unor boli cardiovasculare, dar nu și cauza acestora.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Filmul atacului de la Săpoca în care au fost uciși 4 oameni și răniți alți 9: „Totul s-a petrecut în mai puţin…

2 VIDEO De văzut! Traian Berbeceanu, interviu de excepție la „Garantat 100%”. Avertismentul care dă fiori al com…

3 HOPA! Clujul, singurul mare oraș al României unde USR / PLUS recunoaște că NU poate câștiga primăria! NICIUN par…

4 VIDEO Voi ați văzut? Dăncilă, afirmații halucinante când este întrebată de ce strigă țara MUIE PSD!

5 Dăncilă, declarații halucinante la Antena 3! Fraților, pe asta o droghează păpușarii din Secu?

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Faceți cunoștință cu Grumpy cat japoneză, care e chiar mai grumpy decât originala