Două materiale interesante despre China

Două materiale interesante despre China

Investitorii retrag miliarde de dolari din China, arată datele publicate de Institutul Internațional pentru Finanțe. Aceste plecări ale capitalului internațional din China comunistă sunt fără precedent și ele vin pe fondul carantinei impuse la Shanghai – cu posibilitatea extinderii și la Beijing – și a războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Investitorii retrag miliarde de dolari din China

China a asistat luna trecută la ieșiri de portofoliu în valoare de 17,5 miliarde de dolari, un maxim istoric, potrivit celor mai recente date de la Institutul Internațional pentru Finanțe (IIF) și citate de CNN.

Asociația comercială din SUA a numit această fuga de capital a investitorilor de peste mări „fără precedent”, mai ales că nu au existat ieșiri similare de pe alte piețe emergente în această perioadă. Ieșirile au inclus 11,2 miliarde de dolari în obligațiuni, în timp ce restul au fost acțiuni.

Datele guvernului chinez au arătat și o retragere record a investitorilor străini de pe piața de obligațiuni. Investitorii străini s-au debarasat, în februarie, de obligațiuni guvernamentale chineze în valoare netă de 35 de miliarde de yuani (5,5 miliarde de dolari), cea mai mare reducere lunară înregistrată vreodată, potrivit China Central Depository and Clearing. Vânzarea de obligațiuni s-a accelerat în martie, atingând un nou maxim de 52 de miliarde de yuani (8,1 miliarde de dolari).

„Sprijinul Chinei pentru invazia rusă a Ucrainei a fost în mod clar catalizatorul care a determinat capitalul să părăsească China”, a declarat George Magnus, asociat la Centrul Chinezesc de la Universitatea Oxford și fost economist șef la UBS.

Reuters scrie că lockdownul din Shanghai reprezintă un test pentru investitori. Guvernul de la Beijing a blocat însă difuzarea datelor în timp real, arată și Reuters.

Banca de investiții Nomura a apreciat că PIB-ul Chinei comuniste va crește anul acesta cu 3,9%, probabil cea mai pesimistă apreciere. Ținta guvernului de la Beijing este o creștere de 5,5%.

Locuitorii din Shanghai, închiși în blocuri

Locuitorii din Shanghai sunt închiși în propriile case, în spatele unor garduri metalice, arată un reportaj Associated Press (AP).

„Voluntarii și lucrătorii guvernamentali din Shanghai au ridicat bariere metalice în mai multe cartiere pentru a bloca străzile mici și intrările în complexele de apartamente (…)

În cartierul financiar al orașului, Pudong, barierele – table subțiri de metal sau garduri din plasă – au fost instalate în mai multe cartiere în conformitate cu o directivă a guvernului local. Clădirile în care au fost identificate cazuri de covid-19 și-au sigilat intrările principale, cu o mică deschidere prin care să treacă lucrătorii de prevenire a pandemiei”, arată AP.

_______________________________

O treime dintre fermierii provinciei Jilin, Heilongjiang şi Liaoning nu pot obţine lucrurile necesare activităţii agricole, conform unui raport Financial Times , preluat de Zerohedge.

Acest raport al oficialilor de Partid din provinciile respective survine cu doar câteva săptămâni înainte de începerea semănăturilor de primăvară, şi implică faptul că, în cel mai bun caz, fermierii respectivi vor rata cel mai bun moment pentru recoltare - având un impact negativ asupra recoltelor - sau în cel mai rău caz, nu vor putea planta deloc.

A doua variantă pare mai probabilă, având în vedere recenta penurie de îngrăşăminte cauzată de invazia rusă în Ucraina la ordinul lui Vladimir Putin.

Războiul din Ucraina va avea un impact suplimentar asupra Chinei, din cauza dependenţei sale de cele aproximativ 2 milioane de tone de porumb pe care le importa din Ucraina în fiecare an, cea mai mare parte fiind folosită ca hrană pentru animale în fermele de porci ale Chinei.

Această problemă pentru crescătorii de porci din China survine pe fondul creşterii cererii, după trei ani de reduceri severe din cauza pestei porcine africane, care a dus la sacrificarea în masă a animalelor - deşi este posibil ca flagelul să mai bântuie, încă, fermele de animale ale Chinei.

Crescătorii de porci din China pierd 75 USD per porc sacrificat, spre deosebire de anul trecut, când per porc obţineau un profit de 175 USD. Acest lucru este extrem de semnificativ pentru sănătatea sistemului de alimentaţie al Chinei, deoarece carnea de porc reprezintă peste 60% din consumul mediu de carne, situat la 26 de kg de carne de persoană pe an.

Situaţia internă este agravată de scăderea volumului de transport cu camioanele în zonele rurale cu 87%. Vicepremierul Hu Chunhua a cerut deja autorităţilor provinciale să-şi ajusteze politicile de "Zero COVID" - un eufemism pentru combaterea dramatică a focarelor prin măsuri draconice - pentru a opri arestarea fermierilor care nu respectă carantinele şi îşi lucrează câmpul în timpul blocajelor.

Această criză internă pare să fie generată de oficialii locali care pun în aplicare politici stricte, ceea ce duce la carantine de două săptămâni aplicate inclusiv şoferilor de camion. La un cost de 3.360 ¥ (556 USD) pentru cele 14 zile petrecute într-un lagăr de carantinare, costurile pot înjumătăţi venitul mediu anual al şoferilor de camion din China.

Legăturile zonelor rurale cu oraşele nu sunt cu mult mai bune, deoarece oraşele mari şi chiar provincii întregi au suspendat călătoriile pe autostradă pentru a preveni impunerea de măsuri de genul celor din Shanghai.

Pentru a contracara efectele măsurilor radicale introduse, Beijingul a ordonat acum autorităţilor provinciale să acorde permise prioritare, pentru a atrage şoferii de tir să efectueze curse pe distanţe lungi pentru a livra mărfuri, deşi măsura este probabil introdusă prea târziu.

Lupte politice interne

Situaţia este înrăutăţită de luptele politice dintre membrii bandei din Shanghai - un grup de potentaţi comunişti de rang înalt coagulaţi în jurul fostului dictator comunist Jiang Zemin - şi clica Xinghua - a lui Xi Jinping - care se înteţesc pe măsură ce se apropie momentul în care liderul chinez va trebui să obţină al treilea mandat la cârma Partidului.

Vicepremierul Sun Chunlan - femeia responsabilă cu implementarea politicii Chinei privind COVID - a convocat un număr de oficiali din Shanghai pentru a răspunde acuzaţiilor de „lipsă de interes”. Evoluţia survine după ce pe site-urile de social media occidentale au început să circule rapoarte despre managementul defectuos al focarului de către guvernele locale.

Au existat deja rapoarte despre tentative de asasinat împotriva lui Xi Jinping în trecut, inclusiv afirmaţii făcute de fostul premier chinez Wen Jiabao, în şedinţe cu oficiali de rang înalt. Xi Jinping nu a părăsit China de la vizita sa în Myanmar, acum 822 de zile. La momentul respectiv, el epura conducerea aparatului de opresiune al Chinei.

Acum, odată cu convocarea celui de-al 14-lea Congres Naţional al Partidului în martie 2023 - şi odată cu alegerea următorului preşedinte al Republicii Populare Chineze - se pare că Xi Jinping este ţinta unor lupte pe viaţă şi pe moarte pentru controlul Partidului.

Iar acestea nici măcar nu sunt singurele probleme cu care se confruntă Partidul Comunist Chinez.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...