Două știri despre Pământ care dau de fiori...

Două știri despre Pământ care dau de fiori...

Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația. Nimeni nu știe care vor fi efectele.

În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent de planeta noastră, o bilă care se rotește în interiorul unei alte bile. În prezent, cercetătorii susțin că rotația nucleului Pământului s-a inversat, iar efectele pe termen scurt și mediu sunt total necunoscute, informează CNN.

Acest miez interior a intrigat cercetătorii încă de la descoperirea sa de către seismologul danez Inge Lehmann în 1936, iar modul în care se mișcă - viteza și direcția de rotație - a fost în centrul unei dezbateri care a durat zeci de ani. Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că rotația nucleului s-a schimbat dramatic în ultimii ani, însă oamenii de știință au rămas divizați cu privire la ceea ce se întâmplă exact - și ce înseamnă aceasta.

O parte a problemei constă în faptul că interiorul Pământului este imposibil de observat sau de eșantionat direct. Seismologii au obținut informații despre mișcarea nucleului interior examinând modul în care se comportă undele provenite de la cutremurele mari care lovesc această zonă. Variațiile dintre undele de intensitate similară care au trecut prin nucleu în momente diferite au permis oamenilor de știință să măsoare schimbările de poziție ale nucleului interior și să calculeze rotația acestuia.

Oamenii de știință rămân divizați cu privire la ceea ce se întâmplă și care este semnificația acestui fenomen. Una dintre dificultăți ține de faptul că interiorul Pământului este imposibil de observat și de eșantionat în mod direct. Seismologii obțin informații despre mișcarea nucleului interior examinând modul în care se comportă undele produse de cutremurele mari ce lovesc această zonă din centrul Pământului. Diferențele dintre undele de intensitate similară care au traversat nucleul la momente diferite au permis oamenilor de știință să măsoare schimbările sale de poziție și să calculeze rotația acestuia.

"Rotația diferențială a nucleului interior a fost propusă ca fenomen în anii '70 și '80, dar abia în anii '90 au fost publicate dovezi seismologice", spune dr. Lauren Waszek, lector la Universitatea James Cook din Australia. Însă cercetătorii rămân în dezacord cu privire la modul de interpretare. Dezacordul vine, în primul rând, pe seama dificultății de a face observații detaliate asupra miezului interior. Contează, de asemenea, depărtarea și datele disponibile limitate, a explicat dr. Waszek. "Studiile care au urmat pe parcursul deceniilor nu se pun de acord cu privire la frecvența rotației și la direcția rotației în raport cu mantaua", a adăugat ea. Unele studii susțin, chiar, că miezul nu se rotește deloc.

Forme de energie necunoscute până acum, descoperite în atmosfera Pământului. NASA încearcă să găsească o explicație

Oamenii de știință de la Universitatea din Colorado au descoperit, în atmosfera Pământului, o serie de forme de energie ieșite din comun, sub forma literelor X și C. Potrivit unui studiu realizat împreună cu NASA, aceste formațiuni de energie apar în momente neașteptate și în locuri surprinzătoare. Ce sunt, de fapt?

Formele de energie se află la aproximativ 48-965 de kilometri în atmosferă și au fost detectate de instrumentul de imagistică GOLD (Global-scale Observations of the Limb and Disk). Ionosfera se încarcă electric în timpul zilei atunci când este lovită de lumina soarelui, iar acest lucru creează benzi de plasmă care sunt influențate în continuare de câmpul magnetic al Pământului, arată datele publicate în The Journal of Geophysical Research: Space Physics.

Studiile anterioare au arătat astfel de formațiuni energetice ieșite din comun după furtuni solare și erupții vulcanice mari, dar datele din acest nou studiu arată că acestea se pot forma și în așa-numitele „perioade de liniște", sugerând că sunt implicați factori mai localizați. O altă descoperire care i-a nedumerit pe oamenii de știință este apariția bulelor în formă de C și în formă de C inversat în plasmă. Se crede că aceste forme sunt create de vânturile de pe Pământ, la fel cum direcțiile vântului ar putea determina modul în care se înclină un copac.

Plasma din ionosferă este esențială pentru ca undele radio să poată călători pe distanțe lungi, iar descoperirile din acest domeniu ne îmbunătățesc înțelegerea modului în care funcționează radioul și GPS-ul. Perturbări ale ionosferei precum cele observate aici ar putea avea un impact asupra infrastructurii importante de comunicații și navigație, scrie gadgetreport.ro.

Acest studiu și datele GOLD ne oferă un alt exemplu al modului în care îmbunătățirea tehnologiei și inovațiile în cercetarea științifică ne ajută să înțelegem mai multe despre Pământ și Universul din jurul său - chiar dacă acestea se schimbă și evoluează constant „Faptul că avem forme foarte diferite de bule atât de apropiate ne spune că dinamica atmosferei este mai complexă decât ne așteptam", spune astrofizicianul Jeffrey Klenzing de la Goddard Space Flight Center al NASA, care nu a fost implicat direct în studiu.


Citește și:

populare
astăzi

1 Imaginile din satelit care dau fiori...

2 Un nou test american care dă de gândit...

3 Ce părere avea Hitler și comandanții germani despre români: „Cu românii nu se poate face nimic“

4 Din care rezultă că în Ro Justiția e pa...

5 VIDEO Terci de mașini în parcarea unui mall din București după ce o șoferiță a încurcat pedalele...