Vicepreședinta Kamala Harris a fost filmată în timp ce aplauda un cântec de protest portorican în timpul vizitei sale la San Juan, vineri, oprindu-se brusc după ce un consilier i-a tradus ce au adăugat cântăreții la versuri, transmite Fox News .

După ce a făcut declarații în capitala Puerto Rico, Harris a vizitat centrul comunitar Goyoco din cartierul Santurce din San Juan, unde a făcut un tur și a ascultat declarații ale personalului centrului și ale liderilor comunității.

Cortegiul de mașini a fost întâmpinat de un amestec de câteva zeci de manifestanți zgomotoși și de curioși aflați pe trotuar. Unul dintre ei ținea o pancartă pe care scria „Kamala Harris criminal de război”, iar altul a numit SUA și Israelul „genocid”.

Vicepreședintele s-a oprit într-o curte din cadrul centrului comunitar, unde cânta un grup de șase muzicieni. Camerele de luat vederi ale piscinei au surprins-o pe Harris bătând din palme și dând din cap în timp ce privea și asculta. Un cântăreț a cântat apoi acompaniat de un pian. Potrivit RNC Research, Harris a bătut din palme până când un consilier de lângă ea a tradus ceea ce spunea formația.

Femeia care stă lângă Harris este Mariana Reyes, director executiv la La Goyco, în timp ce bărbatul este Frankie Miranda, președintele Federației Hispanice, potrivit The Associated Press.

„Vrem să știm, Kamala, pentru ce ai venit aici? Trăiască Palestina liberă și Haiti de asemenea!”, a spus formația, potrivit contului gestionat de Comitetul Național Republican.

Harris a încetat apoi să mai aplaude și în schimb și-a încrucișat mâinile și a dat ușor din cap în timp ce cântecul a continuat.

Vicepreşedintele Bulgariei, Iliana Iotova, care a făcut o vizită în România, a fost invitată la sărbătoarea „Paştele Cailor” sau „Tudoriţa” a comunităţii bulgarilor din Târgovişte. Obiceiul bulgăresc „Tudoriţa” face parte din moştenirea culturală a minorităţilor din România. „Paştele Cailor” este sărbătorit doar în oraşul românesc Târgovişte, unde trăiesc aproape 700 de etnici bulgari.

„Paştele Cailor sau ‘Tudoriţa’ reprezintă centrul vieţii comunităţii bulgare din România”, explică părintele Kiril, reprezentantul Patriarhiei Bulgariei în România. Bulgarii din Târgovişte sărbătoresc „Tudoriţa” în prima sâmbătă a Postului Mare. „Există un întreg cartier numit ‘Matei Voievod’, locuit de bulgari. În biserica Sfântul Nifon, construită de bulgari, se oficiază o slujbă de rugăciune şi se sfinţesc nişte pâinici, numite ‘konceta’.

Apoi, se binecuvântează caii şi grădinile. Se merge cu căruţele de la Biserica Sfântul Nifon până la Căminul Cultural, unde se află centrul Asociaţiei ‘Zaedno’ (Împreună. n.r.) a Bulgarilor din Târgovişte. Şi de acolo, încep întrecerile hipice”, a adăugat părintele Kiril.

Sărbătoarea a inclus un program folcloric cu participarea ansamblurilor de dans ale organizaţiilor bulgăreşti din Târgovişte, Băleni, Izvoarele şi Vinga.

Primele 57 de familii de bulgari s-au stabilit în judeţul Dâmboviţa din România, în urmă cu 172 de ani. Acum, în județ există o comunitate bulgărească puternică, mulți dintre membrii săi fiind legumicultori sau fermieri cu afaceri bine dezvoltate, care alimentează piețel și magazine din tot sudul României.

Sursa: BNR / Rador Radio România