Două vidre au fost lovite de mașini, în acest an, în apropierea Parcului Natural Văcărești

Două vidre au fost lovite de mașini, în acest an, în apropierea Parcului Natural Văcărești

Două vidre au fost lovite de mașini în acest an în apropierea Parcului Natural Văcărești, fiind vorba despre o specie strict protejată în temeiul legislației internaționale și care constituie un bun indicator al calității ecosistemului acvatic.

"Ni s-au semnalat în repetate rânduri imagini cu animale lovite de autoturisme. (..) Este a doua situație, anul acesta, în care o vidră este lovită de autoturism în acest areal. Prezența tot mai mare a vidrelor în această zonă este un semn că numărul exemplarelor a crescut și că între habitatul lor din Parcul Natural Văcărești și zonele umede din proximitate s-a creat un coridor prin care animalele circulă libere. Rugăm participanții auto care tranzitează zona să fie foarte atenți și să limiteze viteza în vederea evitării de accidente similare. Administrația Parcului Natural Văcărești va solicita Administrației Drumurilor montarea de indicatoare rutiere și de limitatoare de viteză. Vor urma discuții cu Primăria sectorului 4 în vederea amplasării unui pasaj care să permită circulația animalelor în siguranță", se arată într-o postare pe Facebook a Administrației Parcului Natural Văcărești (APNV).

Dragi prieteni, ni s-au semnalat în repetate rânduri imagini cu animale lovite de autoturisme în zona Vitan, Rin Grand...

Posted by Parcul Natural Văcăre?ti on Sunday, October 1, 2017

Pe 14 septembrie, APNV a inaugurat "Poteca biodiversității urbane", care include șapte zone tematice, printre care se numără și vizuina de vidră. Directorul executiv al asociației, Dan Bărbulescu, preciza atunci că în parc există opt-zece vidre.

"Este specie protejată și, în același timp, un indicator al zonei, al ecosistemului. Atunci când specialiștii au văzut urmele de vidră în Parcul Văcărești au zis: 'Acolo e treabă serioasă'. (...) Nu au văzut-o, i-au văzut urmele. (...) Am desenat traseul tematic astfel încât accesul oamenilor să aibă un impact cât mai mic asupra naturii de aici", a spus el.

Conform unui material de informare postat pe site-ul Parcului Natural Văcărești, vidra este "una dintre speciile fanion" ale parcului, ea aflându-se în vârful lanțului trofic al acestui ecosistem acvatic.

"Prezența ei în acest areal indică un potențial trofic ridicat și un nivel redus de poluare, vidra fiind un indicator de mediu important al unei stări ecologice bune", indică materialul de informare.

Vidra, un mamifer de talie relativ mare, este un animal predominant nocturn, foarte timid și dificil de observat, de obicei activ cu circa o oră înainte de amurg și până la o oră după ivirea zorilor. Bălțile din Parcul Natural Văcărești prezintă o resursă importantă de pește pentru aceste animale.

"Vidra este o specie strict protejată în temeiul legislației internaționale și a diferite convenții. (...) Legislația cinegetică din România (Legea 407/2006, Legea 197/2007, Legea 215/2008, și OUG 102/2010) impune o protecție strictă pentru specia vidră. Valoarea despăgubirii conform Legii 407/2006 și Legii 197/2007, în cazul braconării unui exemplar de vidră este de 2.000 de euro. În Parcul Natural Văcărești trăiește o populație de vidră parțial izolată, cele mai apropiate populații cunoscute sunt în Parcul Natural Comana și Rezervația Naturală Lacul Snagov însă există posibilitatea ca vidra să fie prezentă și în alte ecosisteme acvatice învecinate, iar principala conexiune a acestei populații cu cele din preajmă este realizată de râul Dâmbovița", se mai arată în materialul respectiv.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...