Dovada clară că încă evoluăm: O arteră din ce în ce mai prezentă la generațiile noi

Dovada clară că încă evoluăm: O arteră din ce în ce mai prezentă la generațiile noi

Homo sapiens, adică noi, nu am spus ”adio” evoluției, arată un studiu recent realizat la Universitatea din Adelaide, Australia. Iar această evoluție este foarte rapidă, spun oamenii de știință.

Cercetarea, realizată pe cadavre din diferite perioade, arată că la generațiile noi există o arteră în braț care ar fi trebuit să dispară în prima parte a vieții, chiar intrauterine.

În mod normal, artera, care trece prin centrul antebrațelor noastre cât încă suntem în pântece, dispărea până la naștere, dar asta nu se mai întâmplă la fel de des ca înainte.

„Începând din secolul al XVIII-lea, anatomiștii studiază prevalența acestei artere la adulți și studiul nostru arată că se regăsește tot mai des”, spune anatomistul Teghan Lucas, conform IFL Science.

Artera mediană, căci despre ea este vorba, se formează destul de devreme, ea având rolul de a transporta sângele în centrul brațelor noastre, pentru a ne hrăni mâinile în creștere.

În jurul a 8 săptămâni, aceasta intră în ”regresie”, sarcina fiind preluată de alte două vase de sânge. Specialiștii în anatomie știu de ceva timp că această atrofiere a arterei mediane poate să nu fie totală. În unele cazuri, rămâne în jur de încă o lună. Uneori ne naștem cu ea încă pompând, hrănind fie doar antebrațul, fie în unele cazuri și mâna.

Pentru a compara prevalența acestui canal sanguin, oamenii de știință de la Universitatea din Adelaide au examinat 80 de membre provenind de la cadavre, toate donate de australieni. Au descoperit că artera pare să fie de trei ori mai frecventă la adulți astăzi decât acum mai bine de un secol.

„Dacă această tendință continuă, majoritatea oamenilor vor avea artera mediană a antebrațului până în 2100”, arată Lucas într-un raport publicat de Journal of Anatomy.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

3 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

4 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI

5 „Dă-i în cap, omoar-o!” / „Planeta Moldova”, faza pe soacre