Dragnea a primit ultimatum până pe 1 Decembrie

Dragnea a primit ultimatum până pe 1 Decembrie

Tudorel Toader a comis aproape toate nenorocirile pe care le putea comite un ministru al Justitiei. Singura sa grija a fost sa puna capastrul pe parchete, mai ales pe DNA, ceea ce a si reusit. Ba chiar cu asupra de masura, avand in vedere haosul in care a aruncat intreg sistemul judiciar.

Dar dincolo de asta, daca mandatul domniei sale ar fi evaluat din punct de vedere managerial, rezultatul ar fi dezastruos.

A golit ministerul de multi dintre profesionistii valorosi, n-a avut nicio preocupare pentru logistica instantelor ai caror pereti cad, la propriu, in capul justitiabililor si al magistratilor, a acceptat reduceri bugetare care au blocat activitatea multor parchete care se ocupa de infractiuni de mare violenta.

Nici macar in chestiunea penitenciarelor nu a facut absolut nimic, cu exceptia inundarii strazilor cu infractori in urma felului in care a pregatit, mai precis nu a pregatit, intrarea in vigoare a recursului compensatoriu. Ba chiar le-a spus in fata sindicalistilor din domeniu ca problema nu il intereseaza.

Iar felul in care a procedat in cazul revocarii procurorului general Augustin Lazar ii da masura.

Raportul de evaluare a acestuia nu numai ca este ilegal pentru ca include motive disciplinare, eventual de competenta CSM, nu numai ca e bazat pe foarte putine fapte si pe foarte multe aprecieri subiective, dar contine si minciuni.

Pe de-o parte, aceea referitoare la ultima evaluare profesionala a lui Augustin Lazar care ar lipsi de la dosarul de candidat, desi ea exista doar ca nu era din acel an, pentru ca inca nu fusese facuta.

Pe de alta parte, cea referitoare la ordonanta de clasare pentru, pe atunci, primarul Iohannis, care ar fi fost semnata de Augustin Lazar si inclusa in dosarul de candidat.

CSM spune oficial ca un asemenea document nu exista la dosarul de candidat. Prins in capcana, dl Toader incearca sa sugereze ca ar fi doua dosare, cu alte cuvinte ca doar acela plecat spre presedinte ar fi continut ordonanta.

Ministrul care a facut propunerea, Raluca Pruna, sustine ca la presedintie a plecat doar scrisoarea cu propunerea, CV-ul dlui Lazar si avizul de la CSM, fara nicio ordonanta sau vreo alta lucrare.

Daca acesta era marele atu al dlui Lazar, era nevoie sa fie inclus in dosar? Ca sa stie lumea toata, ca sa ramana si dovezi? Sa fim seriosi! In plus, de ce as crede ca nu a inclus dl Toader cu mana lui ordonanta aceea acum?

Dar marea dovada a minciunii poate fi alta. Se pare ca ordonanta semnata de dl. Augustin Lazar nu numai ca nu a existat la dosar, dupa cum spune chiar CSM, dar nici nu avea cum sa existe dupa cum explica Horia Georgescu, fostul sef al ANI.

De fapt, a existat o clasare a unui dosar al lui Klaus Iohannis, la o sesizare facuta de ANI, care poarta semnatura Lazar. Dar nu Augustin Lazar de la Parchetul Alba, ci Cristian Lazar de la Parchetul General care a solutionat cazul dupa ce Parchetul Alba si-a declinat competenta.

Cum sa fi cazut dl Toader in aceasta capcana e greu de explicat, dar, cum spuneam, am avea masura competentei si caracterului personajului.

Dar nu de la asta i s-ar putea trage mazilirea dlui Toader. Ci de la singura ticalosie pe care nu a fost dispus sa o faca - ordonanta de amnistie si gratiere. Nu din convingere, ci pentru ca asa ii cere patronul sau politic, Calin Popescu Tariceanu.

De ce nu vrea dl Tariceanu amnistie nu e greu de inteles. Politic nu are niciun interes sa-l ajute pe Dragnea sa fie puternic in perspectiva prezidentialelor, dar, mai grav decat atat, dl Tariceanu este sub presiunea ALDE Europa. Guy Verhofstadt este, alaturi de "verzi", un adversar inversunat al masacrarii Justitiei din Romania si a spus-o chiar public in dezbaterea din PE privind Romania.

Daca CPT va fi exclus din ALDE Europa, lovitura va fi devastatoare si ii va face praf orice ambitie prezidentiala. Va deveni un paria al politicii europene, cu un partid mic in spate, dependent de PSD si Dragnea.

Este o ecuatie din care Liviu Dragnea trebuie sa iasa cu orice pret. Din partid a primit termen limita 1 Decembrie pentru amnistie si gratiere. Si pentru asta ii trebuie un ministru al Justitiei care sa semneze amnistia.

Pentru ca nu va obtine plecarea lui Toader cu acceptul lui CPT, PSD incearca o alta cale, mai perversa, cu mana Opozitiei. Oamenii lui Dragnea se pregatesc sa voteze motiunea simpla a Opozitiei impotriva ministrului Toader si sa foloseasca apoi acest rezultat ca motiv pentru demiterea ministrului.

Cum costul politic al acestei alieri antiToader va fi mare, avand in vedere imaginea de mare luptator cu sistemul a ministrului, terenul este pregatit cu stiri impinse pe surse la televiziunile de casa cum ca disidentii, in special oamenii lui Paul Stanescu, ar pune la cale lovitura ca sa se razbune pe remaniere.

De fapt, disidentii din PSD nu au niciun interes sa-i faca lui Dragnea cadou capul lui Tudorel Toader.

Putin probabil ca CPT sa inghita galusca, ceea ce ar putea avea efecte grave. Nu ma gandesc neaparat la ruperea coalitiei, pentru ca nu stiu daca ALDE e pregatit sa lase deja toate pozitiile bune pe care le are.

Dar Dragnea nu mai are majoritate in Camera Deputatilor, cel putin. S-a vazut deja. Urmeaza voturi foarte importante pentru onorarea promisiunilor facute in partid, functii, mai ales la ASF, care pot fi trantite de o noua majoritate de facto antiDragnea, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

2 VIDEO Priviți cum au „evaporat” ucrainenii o armă rară a rușilor

3 Imagini cu patru francezi care pleacă dintr-un local din Cluj fără să plătească după ce consumaseră 6 ore

4 HARTĂ Priviți, rușii își consolidează pozițiile defensive pentru a se pregăti de o contraofensivă ucraineană!

5 Zguduitor articol...