Dragnea: Cred că președintele Iohannis este ultimul care poate vorbi de dosare penale

Dragnea: Cred că președintele Iohannis este ultimul care poate vorbi de dosare penale

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al PSD, a susținut luni că "președintele Iohannis este ultimul care poate vorbi de dosare penale", în condițiile în care "a obținut în fals niște case, fapt dovedit de instanță".

El a calificat afirmațiile șefului statului referitoare la "curățarea dosarelor" politicienilor ca fiind niște minciuni.

"Eu, în general, n-am vrut să-l atac pe președintele Iohannis, m-am abținut și astă-vară, și astă-toamnă, și în timpul campaniei electorale și după alegeri. Ne-am concentrat și ne concentrăm în continuare pe programul de guvernare pentru că, dincolo de acest scandal, provocat și întreținut, instigat de președintele Iohannis, oamenii au nevoie de bunăstare, au nevoie de o viață mai bună. Nu aceste mitinguri, nu declarațiile președintelui Iohannis o să le facă o viață mai bună. Eu cred că președintele Iohannis este ultimul care poate vorbi de dosare penale, care poate vorbi de oameni cinstiți. Noi vorbim de un om, o familie, care a obținut prin fals niște case. Și asta este dovedit de instanță. Sigur că n-are nimeni curaj să meargă mai departe și să vadă dacă e linie penală, trebuie să mai întreprindă ceva. Dar noi discutăm de un președinte care a luat în mod ilegal niște case. Cine să aibă curaj? Care procuror din România? Cei pe care i-a numit președintele Iohannis?", a afirmat Dragnea la Romania TV.

Președintele Camerei Deputaților a subliniat că, prin proiectul legii grațierii, nu este vorba nici de acoperirea corupților, nici de ștergerea prejudiciilor, nici de criminali, de violatori sau de hoți.

"Guvernul n-a avut și nu are în intenție ca cele patru fapte, infracțiuni de corupție care înseamnă luarea de mită, darea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență — acele fapte nu vor fi grațiate. Doi — trebuie să se mai știe că amenda de 80 de milioane de euro, pe care riscă să o plătească România, amenda dată de CEDO înseamnă bani mulți. Trei — tot ceea ce înseamnă prejudicii care sunt aferente pedepselor pentru cei care au fost condamnați și care sunt acum în închisori se vor recupera, deci alea nu sunt grațiate. Deci ideea că se dă o lege a grațierii pentru corupți pică. Ideea că cei care au furat bani sau care au creat prejudicii prin această grațiere scapă, să nu mai dea banii, este o minciună", a detaliat Dragnea.

El s-a arătat "absolut convins" că 99,9 % dintre cei care au ieșit în stradă n-au avut timp să citească acel proiect de lege, care ar fi fost pus pe site.

"Sunt, am înțeles, în jur 50 de excepții. Violatorii nu sunt grațiați, criminalii nu sunt grațiați, hoții nu sunt trecuți în proiect. Traficanții de droguri, criminalii, actele de terorism, șantaj, spălare de bani, toate faptele de tâlhărie cu violență. Este o măsură pe care guvernul și-o asumă pentru că situația din închisori este îngrozitoare. De ce ar trebui România să plătească în continuare 80 de milioane de euro pentru că, totuși, cei care au fost condamnați au fost condamnați, își ispășesc pedeapsa, dar n-au fost condamnați nici la moarte, nici la ocnă. Condițiile de acolo sunt inumane. Până la urmă, se pune problema ca, după o perioadă, mai scurtă sau mai lungă, să revină ca să se integreze în societate", a menționat liderul PSD.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante