Dragnea despre decizia CCR referitoare la aleșii locali: Acum toată lumea știe care e linia

Dragnea despre decizia CCR referitoare la aleșii locali: Acum toată lumea știe care e linia

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că decizia CCR referitoare la Statutul aleșilor locali clarifică un aspect asupra căruia părerile erau împărțite, el arătând că acum, ''cel puțin, toată lumea știe care e linia''.

"Am înțeles că la parlamentari e o problemă legată de Constituție. Rațiunea pentru care legea a fost inițiată și aprobată a fost tot exemplu de la parlamentari. Parlamentul a adoptat o lege într-un sens, în final Curtea Constituțională a spus că nu e constituțională legea respectivă. Cel puțin un lucru s-a câștigat — s-a clarificat această problemă, pentru că erau păreri diferite, instanțele erau puse într-o situație complicată, prefecții erau puși într-o situație complicată, primarii erau, nimeni nu știa exact. Acum, după tot acest proces, cel puțin toată lumea știe care e linia", a afirmat Dragnea, la sediul central al PSD, el precizând că actul normativ va fi pus în acord cu decizia CCR.

Întrebat dacă va fi schimbată legea și pentru parlamentari, Dragnea a spus: ''Dacă schimbăm Constituția".

Șeful PSD a fost întrebat și dacă majoritatea parlamentară ar trebui să răspundă în vreun fel în condițiile în care CCR a apreciat că, prin legea adoptată de Parlament, s-a creat un regim discriminatoriu, iar soluția aleasă ar fi deturnat scopul legiuitorului, de a apăra integritatea funcției de ales local.

"Din fericire, Parlamentul încă mai are voie să adopte legi fără să fie băgat în pușcărie pentru așa ceva. (...) Au fost declarate legi neconstituționale de-a lungul vremii și vor fi în continuare, pentru că parlamentarii au o anumită opinie atunci când votează. Nu toți sunt constituționaliști. Din câte știu eu, CCR are doar nouă judecători. Restul, sigur, ne putem da cu părerea, dar un parlamentar votează așa cum îi dictează conștiința, de aia l-a trimis poporul acolo. Nu este specialist în Constituție. Și de aia e Curtea Constituțională. Dacă toate actele normative care au fost declarate neconstituționale trebuiau să aibă efecte penale, cred că până la urmă Curtea nu mai avea ce să judece, pentru că nu mai avea cine să-i trimită aceste legi", a comentat președintele PSD.

Curtea Constituțională a României a admis, miercuri, în unanimitate, sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind neconstituționalitatea legii referitoare la Statutul aleșilor locali .

"O singură decizie am luat astăzi, în unanimitate, aceea de a admite sesizarea președintelui cu privire la Legea 393 pe care am declarat-o în totalitate neconstituțională. Am avut în vedere că s-a creat un regim discriminatoriu și că soluția pe care a ales-o Parlamentul ar fi deturnat scopul legiuitorului, acela de a apăra integritatea, responsabilitatea funcției de ales local", a declarat președintele interimar al CCR, Valer Dorneanu.

Pe 22 iunie, președintele Klaus Iohannis a trimis la CCR o sesizare de neconstituționalitate asupra modificărilor aduse Legii 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

AGERPRES/(A — autor: Cătălina Matei, editor: Georgiana Tănăsescu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare . Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro .

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia