Dragnea: Guvernul ar trebui să ia măsuri serioase în ceea ce priveşte lăcomia bancară şi evoluţia ROBOR

Dragnea: Guvernul ar trebui să ia măsuri serioase în ceea ce priveşte lăcomia bancară şi evoluţia ROBOR

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional al PSD, că sistemul bancar nu sprijină economia din România, că în ţara noastră există cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi cele la depozite şi a cerut Guvernului să ia măsuri împotriva "lăcomiei" bancare.

"Sistemul bancar este un sistem de la care orice ţară şi orice popor aşteaptă să sprijine economia. Adică să facă profituri băncile, Doamne ajută, dar să facă profituri sprijinind economia, pentru că te gândeşti: domnule, dacă sprijini economia, se dezvoltă, au mai mulţi clienţi, deci o să facă şi mai mult şi mai mult şi mai mulţi bani! Nu sprijină economia. Şi eu zic că Guvernul ar trebui să ia măsuri serioase în ceea ce priveşte lăcomia bancară şi evoluţia ROBOR. Pentru că noi suntem în situaţia în care ne uităm cu toţii, ca un popor blând ce suntem şi de bună-credinţă cum se joacă marile bănci între ele şi stabilesc ele dobânda pe care trebuie să o plătească românii. (...) Deci sistemul bancar nu sprijină economia, este cu mult sub media europeană şi (...) avem cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi cele la depozite. Diferenţa este de 7%, în România, în condiţiile în care în UE este această diferenţă de 2,1%. Şi acolo sistemul bancar sprijină economia, la noi nu. În schimb te întrebi: 'Domnule, pe ce fac profit dacă nu sprijină economia?' Pe jocul cu ROBOR-ul, pe care îl stabilesc între dumnealor", a spus liderul PSD.

Dragnea a adăugat că în acest an sistemul bancar din România a avut un profit de 5,6 miliarde de lei şi şi-a exprimat speranţa că Guvernul va lua chiar în această săptămână măsuri pentru a pondera "lăcomia" din sistem.

"Dacă făceau profitul sprijinind economia erau în regulă; dacă nu, eu zic că orice lăcomie în orice domeniu trebuie să fie ponderată. Şi eu sunt sigur că aveţi suficiente metode, suficiente idei, pentru ca foarte rapid, adică nu peste un an sau doi (...) să apară aceste măsuri şi multe altele. Eu sunt absolut convins că poate chiar săptămâna asta", a spus el.

Liderul PSD a mai declarat că "sub pretextul liberalizării" companiile din energie şi din sectorul gazelor naturale intenţionează să declanşeze noi creşteri de preţuri şi a adăugat că îşi doreşte ca în acest domeniu să fie instituite reguli corecte şi cinstite.

"Gazele sunt tot acolo, se extrag tot de acolo, utilajele sunt aceleaşi, instalaţiile aceleaşi, procedurile aceleaşi, nu a crescut nimic. Preţul de cost e undeva..., unii zic 40 de lei pe megawatt oră, alţii zic 27, eu zic că e 40 şi, nu 27. Şi când te uiţi că vinde cu 70 de lei, cu 80 de lei, cu 90 de lei, cu 140 de lei pe megawatt, te gândeşti, frate, dar ce s-a întâmplat? Adică noi vorbim de gazele din România, din subsolul românesc, care ajung şi la populaţie şi care de fapt, în loc să ne ajute să dezvoltăm economia şi să reindustrializăm această ţară, vor să o pună pe butuci, cu gazele noastre. Nu vreau să le naţionalizăm (...) vreau să instituim regulile corecte, reguli cinstite", a arătat el.

Dragnea a făcut referire şi la companiile de telefonie mobilă, precum şi la jocurile de noroc.

"Eu cred că Guvernul condus de doamna Viorica Dăncilă nu mai trebuie să tolereze un asemenea comportament şi de aici de la tribuna Consiliului Naţional vă cer să interveniţi de urgenţă. Adică în ceea ce am vorbit despre domeniile pe care le-am amintit până acum, în energie, în gaze, în justiţie. La jocurile de noroc de exemplu, acum este impozit pe profit. Foarte bună măsură, dar ei nu au profit. Uitaţi-vă la cifra de afaceri totuşi! (...) Şi cu companiile de telefonie mobilă, toţi vorbim la telefon, spre satisfacţia securiştilor. Dar poate ar fi bine când discutăm despre taxele pe care trebuie să le plătească, să plătească aşa cum trebuie în România. Nu vrem să punem bir, Doamne fereşte, dar doar vorbim despre nişte chestiuni destul de civilizate", a adăugat Dragnea. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cruzime fără margini a comandanților ruși

2 „Atamanul și-a părăsit calul și nevasta pentru aventură, dar s-a întors acasă corect”

3 Alertă în lumea interlopă! Se pregătește răzbunarea morții lui Emi Pian, șeful clanului Duduienilor?

4 Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale a Rusiei, armata privată a lui Vladimir Putin, concediați după ce au refuzat să lupte ăn Ucraina!

5 Ursul-fantomă din Iași „rupe internetul”