Dragnea, postare porcească pe Facebook! DNA doarme. Iar...

Dragnea, postare porcească pe Facebook! DNA doarme. Iar...

Dragnea, postare porcească pe Facebook! DNA doarme. Iar... „Aseară, la Paris, România a fost admisă pe lista oficială a statelor libere de pesta porcină clasică. Joi vom primi diploma de certificare, în plenul World Organization for Animal Health (OIE). Astfel, după mai bine de 10 ani, a fost înlăturată principala barieră privind exportul de carne de porc din #România!

Având în vedere că în scurt timp devine operabil și Programul „Carne de porc din fermele românești”, țara noastră are toate șansele să revină în forță pe piețele internaționale, după ce ani la rând importurile la acest produs au fost de 10 ori mai mari decât exporturile. State precum Japonia, SUA, Canada sau Mexic și-au manifestat deja intenția de a începe negocierile bilaterale.

Este o realizare uriașă și apreciez efortul depus de Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA, care a pledat cauza României în fața forului internațional!”, a scris Dragnea pe Facebook.

De ce se bucură infractorul din Teleorman? Citiți mai jos investigația  HotNews.ro :

Apetitul pentru porci al familiei Dragnea se trezeste in aprilie 2014, cand Valentin Stefan Dragnea (fiul lui Liviu Dragnea) intra in posesia a 90 % din firma Romcip SA, rebotezata anul acesta Ferma Salcia SA. Din documentele obtinute de HotNews.ro rezulta ca Dragnea Jr. (28 de ani)  a primit afacerea cadou, insa vom reveni putin mai incolo pe larg cu detalii. Deocamdata sa urmarim putin cum creste interesul pentru porci al familiei. Un an jumatate dupa ce fiul intra  in afacere, tata vine cu o idee generoasa, in plina campanie electorala.

 Pe 28 octombrie 2016, Liviu Dragnea anunta programul PSD pe agricultura, care contine un capitol special pentru tomate si, coincidenta fericita, porci: ”Exportăm 20 de mii de tone, importăm 230 de mii de tone, adică exportăm 30 milioane de euro, încasăm 30 de milioane de euro din export și plătim peste 350 de milioane de euro – deci romanii duc in afara tarii 350 de milioane de euro ca să mâncăm de Crăciun carne de porc din Germania, din Olanda, din Ungaria. Nu putem sa mancam carne de porc din Romania, aici suntem?! Programul nostru este ca 8 ani de zile sa fie ajutor pentru ingrasare, 10 mii de euro anual pentru fermele cu 200 de capete" 

Promisiunea se transforma in mare viteza, la numai o luna dupa alegeri, in proiect de ordonanta. Ministerul Agriculturii pune in dezbatere publica la data de 1 februarie proiectul: 10.000 de euro pentru fiecare 200 de capete. Potrivit informatiilor HotNews.ro, proiectul de ordonanta nu a fost inca adoptat. Ministru Agriculturii, Petre Daea, anunta pe 6 februarie ca a notificat Bruxelles-ul pentru accordarea ajutorului de stat si afirma ca "dacă nu sunt în stare să impun regula pentru ca țara mea, ca agricultura să se dezvolte, atunci nu am ce căuta ca ministru".

Povestea porcului pe scurt

Dupa Revolutie, fosta intreprindere agricola de stat cunoaste istoria clasica. Se privatizeaza, ajunge formal la angajati care vand in cele din urma conducerii. Directorimea lucra si administra patru ferme situate in jurul comunei teleormanene Salcia. Ferma de porci este preluata, odata cu ascensiunea lui Liviu Dragnea, de catre directorul Tel Drum, Petre Pitis. In final, ajunge la fiul sefului PSD pentru ridicola suma de 500 de lei, dupa cum rezulta din contractele obtinute de HotNews. Fiul presedintelui PSD a obtinut cu aceasta suma modica o companie zootehnica integrata cu o cifra de afaceri de 30 de milioane de lei la momentul achizitiei, anul 2014.  Dragnea jr, reprezentanti ai Romcip SA, cat si cei ai Tel Drum, inclusiv directorul Petre Pitis, au refuzat sa raspunda la intrebarile HotNews.ro.

Cat despre Tel Drum SA, companie cu actionariat ascuns, unde actiunile sunt la purtator, Liviu Dragnea s-a jurat mereu ca nu ar avea vreo legatura si ca nu i-ar cunoaste pe actionari. ”Nu am. Singura mea legătură e că de 11 ani se tot vorbește asta. M-am plictisit, este mult prea mult. Se tot repetă genul ăsta de afirmații mincinoase și care sunt prostii", declara Liviu Dragnea in ianuarie 2015 citat de presa locala.

Povestea porcului pe larg: de la stat la Tel Drum și de-acolo la Dragnea jr.

Romcip SA, o ferma de porcine complet integrata din Teleorman, din satul Baneasa - comuna Salcia, a fost privatizata In 1991. Ferma ajunge in cativa ani sub controlul persoanelor din conducere care cumpara actiunile angajatilor.

In noiembrie 2009, sunt inregistrate la Registrul Comertului contracte prin care cei sase actionari semnificativi ai Romcip SA (cu putin peste 51% din S.A) isi vand actiunile catre Petre Pitis, directorul si presedintele consiliului de Administratie al Tel Drum, compania detinuta pana in 2001 de Consiliul Judetean Teleorman.

Liviu Dragnea a fost presedinte al CJ Teleorman intre 2000 si 2012. La propunerea sa si cu votul consilierilor judeteni Tel Drum este privatizat in 2001 pentru 400.000 de lei. Pana atunci compania nu primea nici macar contracte de lucrari de la CJ Teleorman, care era unicul actionar. CJ-ul lui Dragnea lucra cu un antreprenor din Giurgiu.

Cumparatorul Tel Drum este Marian Fiscuci, un coleg de liceu al lui Dragnea. Liderul PSD semneaza contractul de vanzare din postul de presedinte de CJ. Doar activele contabile erau de 2 milioane de lei.

In 2006, la Registrul Comertului figurau ca actionari ai TelDrum Marian Fiscuci - 9,33%, Liviu Lucian Dobrescu – 43,99%, iar Mugurel Sorin Gheorghies - 44%, toti trei fiind fosti colegi de-ai lui Liviu Dragnea. De atunci, actionariatul a devenit unul ascuns, actiunile fiind la purtator. Petre Pitis devine presedintele Consiliului de Administratie de la Tel Drum pe 30 iunie 2008.

Revenind la Romcip SA, in noiembrie 2009, actionarii semnificativi (Lucretiu Cracea, Stan Dobre, George Trifu, Maria Paun, Zamfira Serbanescu si Misu Dumitru) isi vand participatiile detinute la Romcip SA pentru suma  totala de 300.000 de lei.

Marilena Erimia, fost membru in Consiliu de Administratie de la Romcip SA, ne-a confirmat ca din informatiile sale, fermele aveau nevoie de infuzie de capital si achizitia actiunilor a fost facuta cu sume modeste. “Romcip nu o ducea prea bine. Eu nu am fost acíonar semnificativ, nu am avut actiuni. Nu stiu cat s-a platit. Oricum nu cred ca foarte mult, fermele aveau nevoie de finantare, nu mai aveam bani”, si-a amintit aceasta.

Pe  26 aprilie 2010, participatia lui Petre Pitis creste de la aproape 52% pana la 78%. Saltul se face in urma  unei majorari de capital (cu suma de 210.000 de lei) printr-o subscriere motivata de lipsa de lichiditati.

Pe 27 ianuarie 2011, Petre Pitis avea deja 98,72%, iar 10 actionari nesemnificativi detin 1,28% in capitalul social. Tragand linie, directorul Tel Drum obtine Romcip-ul, cea mai mare ferma de porcine din Teleorman cu 510.000 de lei (300.000 lei - participatiile actionarilor semnificativi, 210.000 de lei - subscrierea).

Dupa ce s-a chinuit cinci ani sa ajunga pana la 99,84% din Romcip SA, Petre Pitis vinde in ianuarie 2014 fermele de porci unei firme obscure din Bucuresti,  Ludikon System SRL, detinuta de Ilie Liviu Dragne (fara a la sfarsit, pare sa fie simpla coincidenta de nume). Acesta este un consatean din Gratia, comuna teleormaneana unde s-a nascut si Liviu Dragnea in 1962.

Cert este ca Ilie Liviu Dragne (nascut in 1968 in comuna natala a lui Liviu Dragnea) isi are resedinta intr-un bloc saracacios din Capitala, Sectorul 3. Vecinii spun ca de sase luni nu l-au mai vazut trecand pe acasa. Pe usa locuintei scrie inca familia Dragne, iar aici era si sediul Ludikon System care detine Romcip SA Salcia.

Vecinii ne-au spus ca nu l-au auzit pe “nea Ilie” sa se laude cu vreo rudenie cu Liviu Dragnea. Când le-am spus ca vecinul lor detine mai multe firme, și-au facut cruce și au spus ca nu-si imaginau ca ar fi mare om de afaceri.

“Acum noi nu știm ce facea omul, dar nu l-am auzit de afaceri. Se imbraca simplu, ca noi, cu haine vechi uneori. Aici este un bloc de pensionari, cu locuinte mici, inghesuite. Nu cred ca are cineva ferma de porci cu cifre de afaceri de milioane așa cum spuneti dumneavoastra”, a fost reactia vecinilor.

Ilie Liviu Dragne mai detine acum actiuni la firmele: La Zooveg 2010 SRL, Interfrigo Logistics SRL, S&P Investment Management SRL si Solartech RVC SRL.

In aprilie 2014, la trei luni dupa ce Ilie Liviu Dragne cumpara cu 800.000 de lei Romcip SA, in Ludikon Systems intra un nou actionar.

Este vorba de o persoana din Teleorman, nascuta in 1989: Valentin Stefan Dragnea. Pana atunci, din 2013, actionarul unic al Ludikon Systems a fost Ilie Liviu Dragne. Fiul presedintelui PSD obtine initial 10% din actuni printr-un aport de capital de 50 de lei.

Peste numai doua saptamani, Valentin Stefan Dragnea ajunge din minoritar cu 10% actionar cu 90% în Ludikon (firma care, repetam, devenise actionarul majoritar al fermei de porci), dupa ce primeste de la Ilie Liviu Dragne inca 80% din actiunile Ludikon platind pentru ele valoarea nominala: 450 de lei. In datele de la Registrul Comertului nu figureaza nici un alt contract de vanzare - cumparare pentru alta suma.

Liviu Dragnea a refuzat sa ne raspunda la intrebarile legate de modul in care fiul sau a preluat Romcip SA, daca s-a implicat in aceasta tranzactie si ce relatii are cu Ilie Liviu Dragne, consateanul sau din Gratia.

Tel Drum si Familia Pitis garanteaza creditele firmei detinute de Dragnea Jr

Dupa ce fermele Romcip SA ajung in acte pe numele fiului lui Dragnea, societatea prelungeste un contract de creditare de tip factoring pana in noiembrie 2015 cu Unicredit Bank, imprumut cu o valoare de 2 milioane de lei. Contractele de creditare de tip factoring inseamna ca debitorul cedeaza la banca sumele viitoare ce urmeaza sa fie incasate de la parteneri.

Pe langa ipoteca mobiliara pusa pe viitoarele incasari ale Romcip, intelegerea cu banca este garanata cu bilete la ordin emise in alb pe numele lui Petre Pitis si a Danei Mihaela Pitis. Petre Pitis nu mai avea nicio legatura cu fermele de porci de sase luni, cu toate acestea el garanteaza un credit al firmei controlate de fiul lui Dragnea.

Mai mult, inclusiv firma condusa de Pitis, Tel Drum, semneaza un contract de fideiusiune in forma si continutul agreat de banca in favoarea Romcip. Aceasta conventie inseamna ca Tel Drum se angajeaza sa achite, cu titlu gratuit sau in schimbul unei remuneratii, obligatia debitorului daca acesta din urma nu o executa.

Reprezentantii Tel Drum nu au raspuns la intrebarile legate de motivul pentru care au sustinut creditarea unei companii cu un alt profil decat cel al societatii.

La finalul anului 2014, actionariatul Romcip SA arata astfel: Ludikon System SRL – 99,84% si Misu Dumitru, medicul veterinar al fermelor, 0,16%. Acesta din urma isi vinde apoi mica participatie lui Dragne.

La finalul anului 2016, Ludikon Systems isi schimba denumirea in S&P Investment Management. La inceputul anului in curs, si Romcip SA si schimba denumirea Fermele Salcia SA.

Ferma de porci are urmatoarele sedii secundare: ferma zootehnia de Crestere si Ingrijirea porcilor - comuna Salcia, judetul Teleorman, Sectia de Prelucrarea a carnii si a Produselor din carne - comuna Salcia.

Anul trecut, Valentin Stefan Dragnea a trecut si doua marci ale Fermei Salcia pe numele sau. Este vorba de marca "Salcia Teleorman 1991" pentru carne si produse agricole si marca "Salcia - bunatati ca odinioara" tot pentru produse din carne si produse agricole.





Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…