Dragu: Ordonanța salarizării prevede că nimeni nu va avea o diminuare de salariu; impactul net în 2016 este de 300 milioane de lei




Dragu: Ordonanța salarizării prevede că nimeni nu va avea o diminuare de salariu; impactul net în 2016 este de 300 milioane de lei

Ordonanța privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu prevede diminuare pentru niciun salariu din România, iar impactul implementării acestui act normativ va fi de 300 de milioane net în 2016 și de peste două miliarde de lei în 2017, a declarat marți ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

"În Ordonanța salarizării nu există nicio diminuare a niciunui salariu în România. Este și un articol ferm în Ordonanță care prevede că nimeni nu va avea o diminuare de salariu. Încercăm prin acest cadru să uniformizăm salariile și să eliminăm inechitățile din sistem (...) Impactul net pentru 2016 este de 300 de milioane de lei. Avem acești bani. Pentru anul următor, impactul este de peste două miliarde de lei", a explicat Dragu.

Potrivit acesteia, impactul brut pentru 2016 este de 500 de milioane de lei, însă o parte din acești bani se întorc la stat sub formă de impozite și taxe, astfel încât impactul net este de 300 de milioane de lei.

Ministrul Finanțelor a explicat că nu se ia în calcul modificarea țintei de deficit bugetar pentru acest an, pentru a fi încadrate și aceste cheltuieli.

Ca sursă pentru finanțarea majorărilor salariale, ministrul Finanțelor a confirmat propunerea Guvernului de majorare a dividendelor acordate de companiile de stat, însă numai în acele cazuri în care nu există proiecte de investiții care să absoarbă profiturile respective. "În cazul întreprinderilor publice care au posibilitatea de a face plăți de dividende mai mari de 50%, așa cum prevede legea, și nu au proiecte de investiții, am făcut această recomandare să crească procentul de dividende acordate acționarului majoritar, respectiv statului român. Sunt companii care au resurse financiare și nu au proiecte de investiții. Și un acționar privat analizează în ce măsură compania poate transfera dividende astfel încât să nu îi pericliteze dezvoltarea pe termen mediu", a explicat Anca Dragu.

În ceea ce privește legea privind indemnizațiile pentru mame, ministrul Finanțelor a declarat că, din păcate, aceasta nu prevede și sursa de finanțare pentru implementare. "Dar noi vom urmări în ce măsură avem economii sau încasări peste program astfel încât să putem face loc acestui proiect legislativ în bugetul pentru a doua parte a anului 2016", a explicat Anca Dragu.

Proiectul privind salarizarea în sistemul bugetar nu rezolvă marile discrepanțe în salarizarea personalului din acest sector, potrivit Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) care anunță, într-un comunicat remis marți AGERPRES, că membrii săi vor recurge la toate formele de luptă sindicală.

Potrivit FSLI, salariile "umilitoare" propuse pentru debutanți sunt "un îndemn" pentru tinerii performanți să fugă de învățământ în timp ce învățătorii și educatoarele cu studii medii riscă să rămână la același nivel pentru o perioadă nedefinit de mare, în urma aplicării noului act normativ privind salarizarea bugetarilor.

Reprezentanții Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social discută marți, într-o ședință la Ministerul Muncii, proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, documentul urmărește eliminarea suprapunerilor salariale datorate creșterii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care a condus la suprapunerea primelor 24 de clase de salarizare din Legea-cadru nr.284/2010, eliminarea nivelurilor diferite de salarizare pentru aceeași funcție, în cadrul aceleiași instituții, eliminarea egalizării salariilor pentru persoane cu vechime în muncă diferită, eliminarea suprapunerilor salariale pentru angajații care au studii diferite (studii superioare, studii medii, studii generale), precum și stabilirea și calcularea salariilor în baza unui singur act normativ.

Astfel, raportul între salariul de bază minim și cel maxim în sectorul bugetar va fi de 1 la 12. Cel mai mic salariu de bază va fi de 1.250 lei, pentru funcții cu studii medii și generale, iar cel mai mare de 15.000 lei, pentru funcția cu cea mai mare responsabilitate în stat. Salariile de bază pentru fiecare funcție vor fi stabilite, în raport de studii, grade/trepte profesionale și gradații. Promovarea în grade/trepte profesionale se va face de regulă pe un post vacant, din 3 în 3 ani, sau conform unor reglementări din statutele proprii.

De asemenea, în nota de fundamentare se precizează că avansarea în gradații se va face din 5 în 5 ani, cu excepția primei gradații care se va acorda după 3 ani.

AGERPRES/(AS — autor: Ana-Maria Vasile, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro