Drama actriței Marga Barbu, Amazoana filmului românesc. Ce relație a avut cu Florin Piersic și ce i-a lipsit superbei artiste

Drama actriței Marga Barbu, Amazoana filmului românesc. Ce relație a avut cu Florin Piersic și ce i-a lipsit superbei artiste

De o frumusețe aparte, elegantă, erudită, Marga Barbu a fost numită Amazoana filmului românesc, datorită rolurilor sale de excepție pe care le-a întruchipat pe micul ecran. Astăzi se împlinesc 94 de ani de la nașterea artistei.

Marga Barbu, o actriță excepțională FOTO Adevărul

Deși a trăit o poveste frumoasă de dragoste cu scriitorul Eugen Barbu , ultimul ei soț, actrița a avut în suflet o mare durere. Și-a dorit din tot sufletul un copil, însă soțul ei nu era de acord, motiv pentru care a trăit cu o mare durere în suflet.

Cei doi artiști au fost căsătoriți timp de trei decenii, iar actrița nu a fost atrasă inițial de aspectul lui fizic, ci de felul în care au reușit să poarte o conversație. Eugen Barbu nu a spus niciodată ce anume l-a atras la actriță, dar a mărturisit că i-a plăcut firea ei visătoare, faptul că era cu capul în nori și că avea o blândețe aparte. El nu și-a dorit copii, pentru că nu i-au plăcut, dar la vârsta de 40 de ani ea a rămas însărcinată.

Din păcate, a pierdut sarcina după cinci luni, în timpul unor filmări. Era fetiţă. „Cine ştie ce ar fi fost şi cum ni s-ar fi schimbat viaţa dacă aş fi născut-o? Poate nu era un copil reuşit sau poate că ar fi fost lumina ochilor noştri… cine poate şti?“, a povestit actrița în urmă cu mai mulți ani despre acest incident nefericit.

Scriitorul Eugen Barbu, soțul actriței FOTO Adevărul

Scriitorul Eugen Barbu, soțul actriței FOTO Adevărul

Alături de Eugen Barbu, actrița a aprofundat studiul, ajungând să vorbească opt limbi străine: spaniola, italiana, franceza, engleza, maghiara, germana, greaca, japoneza. Pentru japoneză a făcut cursuri speciale la Universitatea Dalles. Dorința de a învăța, de-a se cultiva i-a fost insuflată și de ultimul său soț, scriitorul Eugen Barbu, despre care mărturisea:

Cu nimeni nu aș fi putut să fiu atât de apropiată cum am fost cu Eugen… Eu aveam nevoie de un bărbat cu tărie de caracter și l-am găsit pe el, o fire artistica, de un talent viguros, care putea să mă înțeleagă“.

Un fel de vulcani care dorm

În plan profesional, rolurile care au făcut-o celebră pe Marga Barbu sunt Anița, din seria filmelor cu haiduci, și Agatha Slătineanu, din seria filmelor cu Mărgelatu.

Noi toţi actorii suntem un fel de vulcani care dorm, apoi erup. Când te aştepţi mai puţin sau nu te mai aştepţi deloc, erup. Adevărul e că niciodată nu poţi să ştii de ce este în stare un actor, până nu-l provoci. Mi s-a întâmplat şi în teatru să observ situaţii similare la colegii mei, care m-au surprins, uneori atât de plăcut, cu un rol despre care eu nici nu visam că l-ar putea face astfel… Întotdeauna am spus: regizori, provocaţi actorii!”, mărturisea regretata actriță Marga Barbu.

Marga Barbu și Florin Piersic parteneri în filme FOTO Adevărul

Marga Barbu și Florin Piersic parteneri în filme FOTO Adevărul

După ce timp de trei decenii a jucat în filmele cu haiduci și cu Mărgelatu, lucru care a dus, inevitabil, la zvonuri privind o idilă cu Florin Piersic. Marele actor a lămurit însă care era adevărata lor relație:

''Nu doar am iubit-o, am adorat-o pentru felul ei bun, generos, drăguţ de a fi. Împreună călăream pe la Rucăr, pe unde făceam filmele cu Mărgelatu, cu 'Haiducii lui Şapte cai'. Toate filmele astea la un loc m-au legat de ea. Nu-mi vine să cred că nu mai e!. Pe cinci degete îmi număr prietenii actori sau actriţe. Ea e una din ei''', a mărturisit marele actor, într-o emisiune televizată, înm 2009 la decesul actriței.

În copilărie era o fetiță timidă

Marga Barbu, pe numele adevărat Margareta-Yvonne Butuc, s-a născut pe 24 februarie 1929, la Ocna Șugatag, Maramureș şi s-a stins din viață pe 31 martie 2009, la vârsta de 80 de ani.

În copilărie a fost o fetiță timidă care dorea să devină balerină. Însă, destinul ei a fost altul. A devenit o mare actriță, iubită de public pentru rolurile din seria filmelor „Haiducii lui Șaptecai” și „Mărgelatu”.

Tatăl ei era directorul salinelor din localitate, iar mama fusese balerină cu studii la Viena. „Singura mea explozie de exuberanță a fost la 4 ani. Atunci am făcut senzație la o serbare citind cuplete pentru reclame. În copilărie mă jucam tot timpul de-a farmacista, dar toți cei din jur erau încântați să mă vadă imitându-i perfect pe musafiri, își amintea Marga Barbu într-un interviu.

Marga Barbu și Constantin Codrescu FOTO Adevărul

Marga Barbu și Constantin Codrescu FOTO Adevărul

S-a mutat împreună cu familia în București după împlinirea vârstei de 14 ani. Prima ei mare dragoste a fost dansul și ar fi făcut orice ca să-și urmeze mama, balerină la Viena. A fost angajata Operei Române, dar la vizita medicală s-a descoperit că are o afecțiune cardiacă, fapt care a făcut-o să renunțe la ideea unei cariere de dans. Urmând diferite cursuri de actorie, dans și filosofie, alege în final actoria.

A absolvit Insititutul de Teatru din București în 1950, iar din anul 1952 și până la pensionare, a fost actriță la Teatrul Nottara. A debutat în cinematografie în anul 1953 cu filmul „Nepoții gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu fiind cunoscută, în special, pentru rolurile Anița din seria „Haiducilor” și Agatha Slătineanu din seria „Mărgelatu”, dar și pentru rolul de compoziție din „Domnișoara Aurica” -regia Șerban Marinescu, 1986, pentru care a fost distinsă cu Premiul ACIN. A mai jucat, de asemenea, în „Bietul Ioanide”, de Dan Pița -1980 – Premiul ACIN și „Comoara din Carpați”, regizat de Cornel Todea -1975. Ultimul film în care a apărut a fost „Lacrima cerului” ,1989.

A făcut roluri memorabile și în teatru

În afara carierei impresionante pe care a avut-o în cinematografie, Marga Barbu a fost și o mare actriță de teatru. Din 1952 și până la pensionarea sa în 1993, Marga Barbu a fost actriță la Teatrul Nottara (fostul Teatru al Armatei), unde spectatorii au putut s-o admire în roluri memorabile. Rolul său preferat din teatru a fost cel al Cleopatrei din piesa „Antoniu și Cleopatra” de William Shakespeare. A jucat exemplar roluri de comedie precum „Mâța-n sac”, „Mizerie și noblețe” etc.

Marga Barbu, una dintre cele mai mari actrițe din România FOTO Adevărul

Marga Barbu, una dintre cele mai mari actrițe din România FOTO Adevărul

Inima uneia dintre cele mai frumoase actriţe românce din anii ’70 a încetat să mai bată în ziua de 31 martie 2009, pe patul Spitalului de Urgenţă Floreasca, după o lungă suferinţă, la vârsta de 80 de ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante