Dronă prăbuşită în Croaţia/ MApN: Un obiect de dimensiuni reduse - reperat pentru 3 minute în spaţiul aerian al României

Dronă prăbuşită în Croaţia/ MApN: Un obiect de dimensiuni reduse - reperat pentru 3 minute în spaţiul aerian al României

Ministerul Apărării Naţionale susţine, în legătură cu drona care s-a prăbuşit în Croaţia, că un obiect aerian de dimensiuni reduse a fost reperat, joi noaptea, timp de trei minute, în spaţiul aerian al României, însă viteza ridicată, înălţimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat şi condiţiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian.

"Sistemul de supraveghere a spaţiului aerian al României a reperat joi, 10 martie, un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), care a evoluat în spaţiul aerian naţional pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute. Aeronava a intrat în spaţiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23,23, şi a părăsit spaţiul aerian naţional în jurul orei 23,26, îndreptându-se către Ungaria. Evoluţia acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spaţiul aerian naţional, viteza ridicată, înălţimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat şi condiţiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian", anunţă MApN într-un comunicat de presă.

Precizarea MApN vine după ce premierul croat Andrej Plenkovic a declarat că o dronă militară de producţie rusească şi aflată, probabil, în dotarea armatei ucrainene s-a prăbuşit, joi seară, într-un parc al capitalei croate Zagreb , după ce a survolat România şi Ungaria, transmite AFP.

''Aparatul militar fără pilot care s-a prăbuşit ieri (joi - n.r.) este (...), conform informaţiilor de care dispunem, de producţie rusească. Nu ştim deocamdată dacă aparţine armatei ruse sau ucrainene'', a spus Plenkovic în faţa presei în Franţa, unde participă la summitul UE.

Drona ''a pătruns în Croaţia venind dinspre Ungaria şi, potrivit premierului (ungar, Viktor - n.r.) Orban, a intrat în Ungaria venind dinspre România'', a adăugat premierul croat.

Capitala Croaţiei se află la circa 550 de kilometri în linie dreaptă de cea mai apropiată frontieră a Ucrainei, ţară confruntată din 24 februarie cu invazia declanşată de Rusia. Conform Ministerului croat al Apărării, drona a intrat în spaţiul aerian al Croaţiei prin partea de est a ţării, zburând cu o viteză de circa 700 de kilometri pe oră, la o altitudine de circa 1.300 de metri.

Potrivit presei locale, care citează un expert militar, drona pare fi de tipul Tupolev Tu-141 şi aparţine armatei ucrainene. Această dronă de recunoaştere de fabricaţie sovietică a fost modernizată de Ucraina şi folosită începând cu anul 2014. Drona este telecomandată şi aterizează cu ajutorul unor paraşute. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...