Dronele kamikaze furnizate de Iran Rusiei conțin replici chinezești ale pieselor occidentale, arată un nou studiu

Dronele kamikaze furnizate de Iran Rusiei conțin replici chinezești ale pieselor occidentale, arată un nou studiu

Iranul a folosit replici chinezești ale unor piese occidentale pentru a produce dronele kamikaze pe care le-a furnizat Rusiei, arată un nou studiu al institutului pentru Știință și Securitate Internațională.

Rusia a atacat orașele ucrainene cu drone kamikaze iraniene FOTO Arhivă

Într-o analiză bazată pe examinarea informațiilor din surse deschise, publicată luni, cercetătorii au arătat că drona Șahed-126 are un motor produs de firma Beijing MicroPilot Flight Control Systems, motor care este o replică a celui fabricat de compania germană Limbach Flugmotoren.

Pe de altă parte, Iranul a produs propriile copii ale replicilor chinezești. De pildă, modelul Șahed-131 – de asemenea, folosit de forțele invadatoare ruse în Ucraina- este echipat cu un motor produs în Iran după o replică chineză a originalului britanic.

„China joacă un rol mai important decât s-a evaluat anterior în a permite Iranului să fabrice și să furnizeze drone forțelor rusești. Se pare că societățile chineze furnizează Iranului copii ale produselor occidentale pentru a produce drone de luptă UAV", au scris cercetătorii în raportul lor.

Spencer Faragasso, cercetător la Institutul pentru Știință și Securitate Internațională, a declarat pentru Insider că nu este clar în ce mod a obținut China aceste modele occidentale, dacă au fost achiziționate printr-o tranzacție sau printr-o altă metodă.

Ceea ce pare să petreacă aici este că China a luat modelele acestor motoare, le-a produs pe plan intern în China și, în unele cazuri, a exportat aceste modele în Iran", a declarat Faragasso. "În alte cazuri, motoarele au fost identificate direct în drone kamikaze iraniene".

Cercetătorii au stabilit că și modelul Mohajer-6 - o altă dronă pe care Teheranul a furnizat-o Moscovei - conține piese fabricate în SUA și Europa. Săptămâna trecută, Wall Street Journal a relatat că anchetatorii ucraineni au reușit să inspecteze dronele doborâte de forțele ucrainene și au găsit piese de fabricație occidentală care ajută la dirijarea, alimentarea și ghidarea armelor.

În ciuda dovezilor furnizate de agențiile de informații occidentale, Rusia și Iranul au negat că dronele Shahed-136 sunt folosite pe frontul din Ucraina. Oficialii americani au confirmat luna trecută că oficiali ruși au călătorit în Iran pentru a învăța cum să folosească aceste armele, iar mai recent, personalul militar iranian a călătorit în Crimeea ocupată pentru a instrui trupele lui Putin să opereze dronele.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…